-----------------------------------
Mircea Pteancu
22 Aug 2024 18:25


-----------------------------------
valy

Nu ne-ai spus, newtonianul acela ''nedorit'' ce apertura si focala are.

Marti, 20 August am brunat in regim artizanal piese strunjite din otel.
Ceva nu a functionat ca altadata si la unele piese brunarea a reusit chiar ca ''brunare''. Adica stratul de oxidare controlata are o nuanta brun inchisa, in loc sa fie negru asa cum imi place mie.
Procesul ''tehnologic'':

- debavurare, ajustare 

- spalare piese cu apa calda si detergent de vase

- clatire

- incalzire pe flacara de aragaz

- imersare in ulei obosit

- spalare cu spirt sanitar

- uscare

Piesele se afla in ultima faza, cea de uscare in care reziduul de ulei ramas pe suprafete este in curs de evaporare.

Destinatia pieselor :

- 1+2 pentru luneta RFT 60x260mm cu obiectiv rusesc Tento

- 3, bucsa filetata de pe tubul de focuser 1,25'' a lunetei mele 60x700mm, inlocuieste piesa inelara, deteriorabila din plastic. Similara cu 6.

- 4+5+6 pentru luneta cu obiectiv Swift 818 / 60x500mm, de la d-na Carol din California

- 7, bucsa de oculare 1,25'', se va monta presat intr-un focuser elicoidal  1,25'' refolosit de la o fosta luneta TCM, pentru luneta 60x380mm, similara cu cea a lui Erwin 

- 8 = bucsa pentru reconditionarea focuserului de 1,25'' pentru luneta 60x700mm a unui nou membru al Astroclubului Galaxis.

- 9= inel de montare a obiectivului francez de luneta-foarfece 45x495mm pentru luneta qvasi- Trambouze.

- 10= bucsa filetata pentru vizorul binocular al unui prieten.

 :shock:   :oops:  :evil: Piesa 7 este pereche cu o bucsa similara functional cu piesa 5 ( adaptare flansa focuser 1,25'' de la tub D=63mm la tub D=72mm) . 
 :shock:  :oops:  :evil:    Ei bine, azi am vazut ca am uitat sa demontez acea piesa, deci vreau - nu vreau, dupa coltul uneia din zilele mele viitoare ma asteapta alta brunare ...

Dar este incantator gandul ca aceste mici piese vor ''pune in miscare'' nu mai putin de sase lunete, fie ele cat de mici, plus un accesoriu sofisticat cum este un vizor binocular.

Mircea