-----------------------------------
aquilla
28 Aug 2024 15:40


-----------------------------------
Neata,
Adrian sau Adi cum doresti, este numele meu.
(...)
Zgaitorul este un refractar 102/660 (fiind incepator am optat sa nu iau newtonian din cauza colimatiei).
https://www.skywatcher.ro/telescop-nexstar-slt/802-telescop-nexstar-102slt-celestron.html
mai exact.
(...)
Pana mai invat diverse chestii, am zis sa am si sistem goto.

Si abia astept sa il inaugurez.

Pai exact de asta ziceam :) cunosc luneta cu pricina,  a avut un prieten asa ceva, nu e sub nici o forma recomandat sa cresti puterea de marire peste 1xD maxim 1.5xD, fiind, asa cum ziceam, un refractor acromat scurt/rapid, deci inecat in aberatii :)  Regula aia cu 2xD e pt acromate mai lungi/lente si poate fi "indoita" pana la 2.5xD la acromate foarte lungi - m-am uitat prin lunete lungi la puteri peste dublul aperturii si nu se vedea cetos (chiar si prin luneta 100mm f/10 pe care o facusem cu dubletul de la Pro Optica, in 2007, am reusit sa ma uit la luna si planete la puteri de ordinul 2.5xD)
Deci, ocularul ala zoom si barlowul sunt mai mult decat arhisuficiente pt moment :) nu accesoriile sunt cele care limiteaza capabilitatile setupului tau, ci chiar instrumentul insusi :)

Legat de goto - eu, personal, am o retinere cand vine vorba de observatori aflati la inceput de drum :) E o functie ajutatoare in unele cazuri, dar te si "ajuta" sa sari peste niste pasi de invatare :) Decizia e la tine, eu nu agreez asemenea sisteme in astfel de circumstante. Chestiune de preferinte.. cred.


Salutare

Am revenit din concediu si pot spune ca prima impresie am vazut planeta Saturn si Luna evident.
Am stat la cort la vreo 5 km distanta de Sarmizegetusa Regia unde este inturneric si am putut observa noaptea fara probleme.

Am mers si in Kavarna si de sus de pe coasta la fel, am putut observa fara prea mari probleme.
Inca nu mi-a mers cu alinierea asa ca trebuia mai mereu sa misc telescopul din telecomanda deoarece nu aveatracking.
O sa mai achizitionez un barlow de 3x in speranta ca pot vedea putin marit, am inteles ca zgaitorul meu are capacitatea maxima de 241x, eu am avut ocularul de 8-24mm plus barlow 2x - 165x, deci as putea sa mai maresc nitel. 
Ca idee ce camera recomandati pentru inceput am gasit cateva variante intre 1500-2500 lei mai asa de incepatori care d-abia au deschis usa in tainele zgaielii la cer?