-----------------------------------
Emil
09 Apr 2008 14:42


-----------------------------------
Salut,
dupa cat stiu eu in cazul unui reflector unii recomanda o reacoperire a oglinzii dupa circa 10 ani (acest interval variaza in functie de calitatea materialului din care este confectionata oglinda, de calitatea acoperirii, de grosimea stratului protector aplicat pe suprafata reflectorizanta de exemplu) apar dupa un timp pete pe suprafata ei prin oxidare, apoi apar zgarieturi produse de proprietar la curatarea suprafetei datorita particulelor de praf asta cada proprietarul nu face o curatare asa cum trebuie iar daca zgarieturile sunt mai profunde pot duce la oxidarea stratului reflectorizant. Deformari mecanice nu cred, personal, sa apara in timp insa aceasea pot sa apara atunci cand se face indepartarea stratului reflectorizant vechi pentru o reacoperire pentru ca reacoperirea implica indepartarea stratului vechi iar aceasta se face prin slefuire; tubul cred ca nu tine la fel de mult ca oglinda mai ales in conditiile in care observatiile se fac intr-un mediu cu o umiditate relativa mai ridicata, de exemplu tele-ul meu este montat fix si am observat aparitia de suprafete oxidate la suruburile fixeaza celulele pentru placa corectoare si pentru oglinda principala. Aceasta umiditate nu este produsa prin infiltratia apei de ploaie pentru ca este acoperit cu mai multe prelate rezistente (impermeabile) la apa si radiatie solara deci umiditatea din aer isi va pune amprenta pe telescop dupa ceva timp,  pentru a evita acest lucru se poate trece la schimbarea tubului de pe otel pe carbon (cu pretul corespunzator) si utilizarea de suruburi inoxidabile pentru fixarea celulelor. De asemenea verificarea stratului de vopsea de pe suprafata tubului precum si inspectii periodice ale interiorului pot prelungii durata lui de viata (interiorul este de obicei ceva mai sensibil, acest strat de vopsea  sau ce o fi, de culoare neagra mata este foarte sensibil la atingere) ideal ar fi acoperirea cu velur negru de asemenea mat mai ales ca exista imn comert velur negru mat autocolant, este eficient mai ales atunci cand in zona exista surse de lumina care pot influentza calitatea imaginii.
In rest nu cred sa mai fie factori care sa influenteze durata de viatza a unui telescop exeptand efecte macanice de genul scapatului tele-ului pe jos sau alte astfel de activitati producatoare de pagube materale si de gauri negre in buzunarul celui infectat cu virusul astronomic...
Referitor la reacoperire stiu ca este destul de scump acest proces deci se recomanda atunci cand folosesti o oglinda de dimensiuni mari (iar pretul achizitionarii unei oglinzi noi este mutl mai mare ca cel al reacoperirii) sau daca calitatea oglinzii este exeptionala (de exemplu slefuire facuta personal).
Numai bine
Emil