-----------------------------------
iulian90
02 Sep 2024 16:31


-----------------------------------
Salutare tuturor. 

Astazi am inlocuit focuserul telescopului Sky Watcher 130/900mm cu un focuser de calitate din metal, mult mai rigid si mai precis decat originalul din plastic.
Focuserul metalic l-am primit recent  de la Tavi (aka Erwin) , este cu pinion si cremaliera cu dinti inclinati si are un reglaj precis fara pic de joc si s-a potrivit de minune pe tubul telescopului SW de 130mm, fiind dimensionat pentru a se potrivi pe telescoape de 5" diametru. Are bucsa pentru oculare cu surub de blocare cu inel de compresie care nu zgarie barelul ocularelor, bucsa ce este detasabila si se infileteaza in tubul portocular cu filet T2.   
Pentru a putea fi montat noul focuser pe telescopul SW de 130mm a trebuit sa dau alte gauri in tub pentru suruburile de prindere  intrucat vechiul focuser era prins in trei suruburi dispuse in triunghi iar noul focuser se prinde in patru suruburi care sunt dispuse altfel , dar si sa largesc putin gaura principala prin care trece tubul portocular intrucat acesta este mai gros decat cel de pe focuserul original. 
Insa doar cu 2mm a trebuit largita gaura ,cu o pila semi-rotunda. I-am inlocuit si cautatorul , care era imprumutat de pe telescopul de 114mm, cu cautotorul original care a fost modificat intrucat avea numai "plasticuri" pe el,  lentile simplet din acrilic pe care le-am inlocuit cu un obiectiv acromat de 100mm focala f/4 ( 25mm diametru) si ocularul original ( tip Ramsden ,tot cu lentile din acrilic pe el) cu unul tip Kellner la care i-am facut un reticul.   
Ramane sa fac diseara un test la stele cu telescopul daca va fi senin , caci l-am si colimat dupa ce i-am inlocuit focuserul si cautatorul si i-am remontat oglinzile la loc, caci le-am demontat cat am lucrat la telescop si le-am pastrat in siguranta in cutii pana la sfarsitul operatiunii.