-----------------------------------
Cuart
02 Sep 2024 17:47


-----------------------------------
Context:
Copilul meu e si mai mic(1 an) dar tatal copilului de 7-8 ani care imi e prieten bun, m-a rugat sa ii recomand ceva telescop pt. copilul lui care isi serbeaza ziua saptamana asta. Oamenii au casa pe o zona mai inalta langa oras si au view bun spre dealurile de langa oras (Baia Mare) asa ca m-am gandit ca ar fi pacat sa nu fie ceva ce sa nu poata fi folosit si pt terestru.

Pana una alta i-am scris amicului in cauza ca ii recomand acel 70/500 de care am scris si in postul initial. Daca as fi gasit la viteza ceva cu focala mai scurta sa fie mai low-power si cu potential FOV mai mare...acela l-as fi recomandat :).

@Bivanus - am inclus in recomandare sa ia in plus un ocular de 32mm sau ocularul cu zoom recomandat de tine.

@catalin dumitru - poate ar fi mers si un spotting scope insa daca solicitarea a fost spre telescop, as merge pur in directia acea.

@Mircea Pteancu - ok, o sa ii amintesc si asta, desi sigur copilul o sa se uite impreuna cu tatal lui.

@Erwin - haideti va rog cu o recomandare. Nu cred sa fie o problema de buget cat mai mult de bun simt, adica sa nu fie crleva prea scump pt. ca exista riscul ca instrumentul sa ramana nefolosit dupa curiozitatea initiala.

@valy - inteleg f. bine ideea binoclului desi aici ii pot da chiar 10x50-ul meu dar totusi au vrut telescop. Pe de alta parte binoclul de astro e mai greu de tinut in mana de un copilas.

@Gogu - frumos Dob-ul dar ar cam elimina partea terestra din experienta, imaginea fiind rasturnata. Oamenii chiar au 2 platforme ridicate pentru view (sigur sunt amenajate cu mese/scaune pt timp liber) asa ca mi s-ar parea pacat sa nu profite de locatia si "campul liber" ce il au deja. Totusi precum ziceai, tatal lui, ma gandesc ca se va ocupa de punere in pozitie, reglaje, etc

Multumesc tuturor pt sugestii/implicare.