-----------------------------------
dragos.n
03 Sep 2024 15:40


-----------------------------------
Trebuiesc facute niste diferentieri. Spre exemplu, intre SkyWatcher, care este din Taywan, de vreo 20 de ani, dar care inainte sa fie preluat de Synta se numea Pacific SkyWatcher, si era canadiana. Firma care cauta doar profitul, din punctul meu de vedere. Astfel, telecomanda aia a lor nu au mai inbunatatit-o substantial de la prima generatie. Si cam asa au stat lucrurile la multe firme taywanezo-americane.

Spre deosebire, firmele din China semi-comunista, cauta sa inbunatateasca mereu, sa aduca lucruri cat mai noi, cum este firma Sharpstar (Askar). Este adevarat ca statul chinez subventioneaza productia, dar doar catre firmele de inalta tehnologie, si nu pe toate. Este o concurenta apriga acolo pentru a se dovedii ca sunt demne sa primeasca acele subventii . Si asta se intampla si la firme pur chinezesti din alte domenii. Cei care au vazut relatarile multor americani ce au vizitat Salonul Auto Beijing, stiu ce impresie puternica a lasat multitudinea de masini lansate de multe firme, unele noi in domeniul auto, si de luxul acestor masini, mult mai ieftine decat decat cele din occident.

 Evident, taxele, acizele, asigurarile de tot felul, pe langa salariile foarte mari cerute in California au agravat situatia firmei Orion, care, din ce stiu, nu a mai lansat un telescop nou de cativa ani buni. Cate telescoape noi a lansat Askar in ultimul an? Le-am pierdut numarul. Cate firme de telescoape au facut refractoare Apo, la care tubul este prevazut cu un corp detasabil astefel ca prin scoaterea acelei bucati se face adaptarea pentru binoviewer.? E doar un mic exemplu al unei inbunatatiri pe care puteau sa o faca toti, dar nu au facut-o decat cei de la Askar.

Industria occidentala se indreapta spre faliment, si asta nu se datoreaza chinezilor, sau indienilor, sau brazilienilor, sau africanilor, ci arogantei occidentale.