-----------------------------------
iulian90
04 Sep 2024 18:44


-----------------------------------
Multumesc pentru felicitari. :) 

Intradevar focala lunga la elementele optice dintr-un spectroheliogragf ajuta atat la obtinerea unei definitii mai bune a imaginii discului solar pe partea de luneta cat si la o dispersie mai mare a spectrului, deci la o rezolutie spectrala mai mare pe partea de spectroscop, in plus ajuta si la atenuarea mai buna a diferitelor aberatii mai ales la rapoarte focale mari ale elementelor optice ( colimator , obiectiv de focalizare a spectrului la iesire sau obiectivul lunetei de intrare). 
SolEx-ul are doua dublete acromate dar facute din sorturi de sticla mai speciale pentru reducerea cat mai buna a cromatismului din ce am inteles, au 25mm diametru si focala de 80mm (colimator) respectiv 125mm ( obiectiv de iesire) , insa reteaua de difractie este de 2500l/mm, ceea ce duce totusi la obtinerea  unei dispersii spectrale convenabil de mare. 
Totusi la SolEx nu obiectivele, ci reteaua care este destul de mica  ( 25x25mm) si mai ales inclinarea ei pe axa optica in banda Ha limiteaza conul de lumina incident provenit de pe luneta principala de intrare, determinand astfel raportul focal minim al lunetei pe care e folosit SolEx-ul, care trebuie sa fie cel putin F/7 din ce am observat in schita optica a SolEx, nu conteaza cat de mare e apertura instrumentului, ci raportul focal. 
SolEx se poate utiliza atat pe lunete mici , de ex. 50mm cat si mai mari de pana in 150mm dar care sa aiba raportul focal de minim f/7. 
La aperturi mari este totusi necesar intercalarea SolEx cu o prisma solara Herschel, fie montarea unui filtru de rejectie in fata obiectivului lunetei ( ERF) care sa reduca luminozitatea in planul focal al lunetei intrucat fanta care echipeaza SolEx este destul de fragila , pe suport de sticla care poate crapa din pricina temperaturilor inalte din planul focal lunetei. In cazul spectroheliografului meu nu se pune aceasta problema intrucat fanta este integral metalica din doua lamele din otel care rezista bine la temperaturi mari din planul focal in plus apertura la intrare e de doar 60mm.