-----------------------------------
iulian90
08 Sep 2024 19:41


-----------------------------------
Zilele astea am facut un alt upgrade la telescopul Sky Watcher de 130mm; i-am facut un filtru solar ca la carte, cu folie Baader OD5 (ND5) , folosind ca suport vechiul filtru solar cu care dealtfel venise telescopul, dar care nu era performant deloc. 
Pe langa faptul ca folia originala, nu prea era de calitate, mai aveasi o densitate prea mare chiar si pentru vizual (cred ca undeva la ND6), de foto nici nu era vorba, filtrul mai avea si o apertura mai mica decat cea a oglinzii (in jur de 125mm),ceea ce nu e corect pentru newtoniene, dat fiind faptul ca acestea au obiectivul, reprezentat de oglinda principala, tocmai in capatul opus al tubului, iar filtrele solare ar trebui sa aiba apertura putin mai mare decat cea a oglinzii principale, pentru ca Soarele nu este o sursa punctiforma ci are o marime aparenta de 0,53 grade in medie si vorbim si de raze inclinate cu 0,26 grade fata de axa optica ce intra in tubul optic pana la oglinda (pe langa razele paraxiale) ce ar fi vignetate de un filtru solar cu apertura fix cat cea a oglinzii sau mai mica,  pus la intrarea in tubul optic al newtonianului. Din acelasi motiv newtonianele au tuburile cu diametru mai mare decat cel a oglinzilor, pe langa faptul ca astfel se evita si influenta curentilor termici de pe peretele interior al tubului, cu cat acesta este mai larg.  
La lunete (refractoare) merge folosite filtre cu apertura egala cu cea a obiectivului deoarece filtrul este la mica distanta de obiectiv. 
Asadar, conform criteriului de mai sus am largit gaura suportului la filtru de la 125mm la 140mm , dupa ce am indepratat folia veche, apertura de 140mm la filtrul solar fiind mai potrivita pentru apertura de 130mm a telescopului, pentru a evita orice vignetare, chiar daca aceasta nu e prea vizibila dar care poate afecta rezultatul final in astrofoto.
Ieri am avut ocazia de a testa telescopul SW de 130mm si noul filtru solar la Soare si am ramas impresionat de cat de clar se vedeau petele solare, cu detalii mai fine decat cele vazute prin telescopul de 114/900mm. Si granulatia solara era mai usor vizibila la ocular, mai ales cu filtre suplimentare ca cel UHC sau verde puse pe ocular.
Iar rezultatele astrofoto au iesit de nota 10 desi seeing-ul nu a fost prea bun. Le puteti viziona pe 
[url=https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=236138#236138]topicul potrivit din sectiunea Observatii solare. Atasez pe langa poze cu instrumentul si filtrul solar si o imagine bruta cu regiunea AR 3811. 
In penultima poza apare noul filtru pentru telescopul SW de 130mm alaturi de filtrul solar folosit pe telescopul de 114/900mm, care va avea parte si el de un upgrade, caci mi-a mai ramas folie. 
In prezent filtrul solar pentru telescopul de 114mm are folia cam uzata, cu cateva locuri in care stratul reflectiv incepe sa oxideze, aparand mici pete cu transparenta putin mai mare decat restul foliei, de aceea vizual, nu prea l-am mai folosit in ultima vreme, deci va trebui sa-i inlocuiesc si lui folia cu una noua.