-----------------------------------
iulian90
09 Sep 2024 14:47


-----------------------------------
Interesant. O sa incerc si eu aplicatia si o sa reiau  observatiile de stele pe timpul zilei dar cu telescopul Gigant de 245mm. :)

In 2019 am observat pentru prima oara stele stralucitoare pe timpul zilei, uneori chiar la pranz ,cu telescopul de 114/900mm,care avea o alta montura Dobson la acea vreme si la care adaugasem gradatii pe azimut si altitudine si il orientam folosind acele gradatii si Stellarium pe telefon de unde luam coordonatele Alt-Az si apoi orientam telescopul dupa acele coordonate, dar era destul de dificil sa nimeresti stelele pe cerul luminos. 

https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=18504&postdays=0&postorder=asc&start=0

Poate cu ajutorul acestei aplicatii si cu telefonul fixat pe un suport pe telescop va fi mai usor de nimerit stelele. 
Pe vremea aceea (2019)  nu avem telefon cu senzor magnetic sau accelerometru, asa ca  nu il puteam folosi montat pe telescop. Acum am unul destul de performant cu acesti senzori inclusi si sper sa usureze cautarea stelelor odata fixat pe telescop si calibrat corect, doar sa misc de telescop si telefonul sa ma ghideze spre tinta.