-----------------------------------
David Marica
10 Sep 2024 15:02


-----------------------------------
Multumesc dl.Mircea! Chiar astept sa revin cu rapoarte noi de observatii cand voi avea timp si voi incerca, desigur, sa folosesc diverse instrumente si metode variate. 
Trebuie sa vad cam cate obiecte messier mai am de observat ca sa trec la obiecte Caldwell(ce se vede de la noi) si apoi probabil Herschel. La stele variabile nu am renuntat, imi doresc sa prind eclipsa lui Algol dupa ce se insenineaza si apoi poate voi incerca si alte stele. :)

Felicitari dl.Catalin pentru observarea lui M13 si rezolvarea sa din oras. Prin acea pacla din cauza poluarii luminoase cred ca fost foarte greu de observat. Din pacate si la noi la sate se tot umple strazile si fiecare stalp cu led alb si ieftin, care nu bate doar in jos, dar si pe orizontala si in sus. 
Am gasit un site mai bun decat lightpollutionmap.info, se numeste djlorenz sau https://djlorenz.github.io/astronomy/lp2006/overlay/dark.html si are date noi din 2022. Daca analizati atent, puteti observa cresterea poluarii din 2006 pana in 2022(Romania), dar si contrariul (de exemplu Ucraina - 2020 vs 2022).

Cer senin, David