-----------------------------------
iulian90
12 Sep 2024 20:52


-----------------------------------
Multumesc tuturor pentru felicitari.  :) 

@zoth.  Intradevar, ansamblul obiectiv-barlow putea pune probleme in ceea ce priveste raspunsul optic insa in cazul meu se comporta bine. Barlow-ul este GSO 2,25x cu trei elemente optice, care insa are un alt factor de marire in cadrul spectroheliografului, anume 3,2 x. 

@valy.  Desigur ca pe viitor o sa incerc sa construiesc si o varianta de SHG (spectroheliograf) vizual, cu sintetizor de imagine la care fanta-ac sa baleieze in planul focal impreuna cu o fanta la iesire (in planul focal secundar) care va fi tip clasic ,eventual detasabila in timpul reglarii spectrului si centrarii benzii de interes. 
In ceea ce priveste montarea mai multor ace in planul focal primar (al lunetei de intrare) m-am gandit deja varianta asta, dar nu ar fi fezabila din cauza ca dispersia spectrala este mare si nu am cum sa setez unul din ace pe banda Ha iar celalalt pe banda He, Hb sau mai ales Ca care e cea mai indepartata fata de Ha si sa scanez pe ambele cu aceeasi camera, cel mult pentru doua lungimi de unda apropiate intre ele ar merge, dar nu prea mai are relevanta, caci in apropiere de una din benzile de interes exista numai linii de metale nesemnificative subitri si sterse sau chiar spatii goale (continuum) in apropierea benzilor de interes. In plus de asta  spectrele s-ar amesteca intre ele pe aceeasi senzor al camerei si ar fi greu de separat intre ele.

Totusi in cazul acesta m-am gandit la o alta varianta:  un SHG cu o singura luneta de intrare, o singura fanta tip ac (sau clasica), un singur colimator o retea de difractie ,dar doua sau chiar trei lunete de iesire amplasate in fata retelei de difractie sub unghiuri diferite fata de axa optica a fascicolului dispersat de retea, fiecare luneta cu cate o camera ,conectate la acelasi laptop,  iar in acest caz este posibila setarea lunetelor pe benzi diferite cu diferente mari de lungime de unda, de ex. o luneta setata pe Ha (si fixata definitiv acolo) ,cealalta setata pe He, Hb sau Ca, deci sa fie reglabila. In acest fel as putea sa scanez Soarele pe doua sau trei benzi simultan, fara sa mai pierd timp cu schimbatul benzilor, centrarea lor pe camera,  refocusarea etc.. Dar ramane de vazut, va fi un proiect de viitor.

@Erwin. Intradevar, se pot construi instrumente de importanta mare si fara sa fie nevoie de banc optic (sau poate fi improvizat). Eu am folosit chiar structura spectroheliografului drept banc optic pentru reglarea si alinierea elementelor, pana sa ii fac carcasa.

Latimea de banda sau rezolutia spectrala am calculat-o si este de aproximativ 0,1 Angstromi/pixel (0,01 nm/pixel), mai exact 0,097 A/pixel pentru banda Ha si am calculat-o cu ajutorul a doua forumule de calcul ,luate din doua surse diferite si anume: 

Prima formula este:  

r=10000000 x p x cos A/ N / Fo

unde r= rezolutia spectrala in Angstromi/pixel
        p=dimensiunea pixelilor camerei in mm
        N=numarul de linii/mm al retelei de difractie.
        Fo= focala obiectivului lunetei de iesire in mm.
        cos A=cosinusul unghiului fascicolului difractat fata de axa perpendiculara la planul retelei de difractie.

Unghiul A= arcsin (N x Lambda) 

unde N= nr linii/mm al retelei si Lambda= lungimea de unda a benzii sau liniei spectrale de interes) in mm.

Si a doua doua formula de calcul: 

r=Fo/Lambda x d, 

unde Fo= focala obiectivului lunetei de iesire in mm, Lambda= lungimea de unda in nm de data asta si d= 1/N = spatiul dintre doua linii ale retelei de difractie, tot in nm.

Ambele formule de calcul mi-au dat acelasi rezultat cu diferente foarte mici de ordinul miimilor.

Asadar, latimea de banda a noul SHG este cam de 9 ori mai mare decat cea a actualului SHG, deci rezolutia spectrala tot de-atatea ori mai mica. Dar la latimea de banda de 0,1 A noul SHG este peste filtrul Daystar Quark H-alpha , care are o latime de banda de minim 0,3 A din ce am inteles. :)