-----------------------------------
iulian90
14 Sep 2024 00:11


-----------------------------------
Lungimea de lucru la fanta cu ac in cazul noului spectroheliograf este in jur de 20-25mm, mai ales ca luneta de intrare are si un barlow care mareste imaginea discului solar, dar in cazul in care nu as fi folosit barlow, ar fi suficient 15mm lungimea de lucru, cu tot cu rezerva in jurul discului (pentru protuberante). 
Calitatea suprafetei la acele de cusut variaza mult, eu din vreo 20 de ace am gasit unul care sa aiba suprafata lucioasa cu cat mai putine defecte si rugozitate cat mai mica. In cazul asta un cilindru subtire din sticla aluminizat ar da cele mai bune rezultate, intrucat sticla are cu mult mai putine defecte pe suprafata ei comparativ cu otelul din care sunt facute acele de cusut. 
O alta idee ar fi sa folosesc o bucata mica de fibra optica scoasa dintr-un cablu de fibra optica de internet, am inteles ca e facuta din sticla si e foarte subtire, s-ar preta foarte bine ca fanta reflectiva , desigur daca rezista la temperatura mare din planul focal al lunetei de intrare in SHG.