-----------------------------------
iulian90
23 Sep 2024 20:37


-----------------------------------
Buna seara tuturor.

Aseara mi-am zis sa incerc sa filmez Statia Spatiala Internationala cu camera ASI178MM prin telescopul Gigant de 245/1286mm, urma sa aiba o trecere la ora 21:15. 
Zis si facut, am reusit sa prin destul de bine ISS pe camera si am obtinut cel putin un cadru clar din vreo 2 mii. 
Dar dupa aceea am continuat cu incercarile si am inderptat setup-ul spre stele duble precum Polaris si Epsilon Lyrae si aici am avut succes si am surprins destul de bine ambele stele inclusiv subcomponentele A-B si C-D splitate frumos la Epsilon Lyrae. Dar dupa aceea am marit atat expunerea cat si castigul si am resuti sa surprind si celelalte componente la Epsilon Lyr, I, E si F, dar si componentele G si H apareau sporadic pe filmare la castig de 350 si expunerea de numai 80ms.  

Apropo de expunere, am respectat formula T exp = 500/CF x F unde T exp este timpul de expunere maxim in secunde, CF=factorul crop corespunzator senzorului camerei folosite si F=focala instrumentului in mm. 
In acest caz timpul de expunerea a fost:
T exp = 500/4,66 x 1286 = 0,083 s , adica 83 ms sau 1/12 s, iar eu am setat la 80ms expunerea. 

Am mers insa mai departe si am incercat sa fac filmari si la obiecte de cer profund si am inceput cu roiul stelar deschis M 29 din constelatia Cygnus si am ramas asa cand l-am vazut defiland pe ecranul laptopului destul de bine vizibil, cu cele 8 stele mai luminoase , plus alte stele mai slabe printre ele, aproape cum il observam vizual prin acelasi telescop. 

Am marit la maxim castigul ,la 400 si expunerea am marit-o la 100 ms, stelele inca se vedeau rotunde nefiind afectate de lipsa trackingului. De data asta M 29 se vedea si mai fain defiland pe ecran. 

Entuziasmat de succesul acestor incercari de astrofoto DSO am mers si mai departe, am indreptat telescopul cu camera spre roiul M 15 din Pegasus si cand l-am vazut pe ecran nu-mi vedea a crede cat de fain si clar se vedea live pe ecran defiland incet spre W. 
Deci  aceste incursiuni in astrofoto DSO au fost incununate de succes rasunator si asta ma bucura mult, mai ales ca am reusit sa filemz aceste obiecte de cer profund destul de bine in pofida expunerii foarte mici de doar 0,1s , printr-un telescop pe montura Dobson fara mecanism de urmarire macar, nu mai spun de ghidaj. 
Deci un fel de EAA (Electronically Assisted Astronomy), in care poti observa "live" obiectele de cer profund, nu doar Luna ,Soarele, stelele duble sau planetele care sunt obiecte luminoase. 

Am mai avut acum 2-3 ani o astfel de incursiune in EAA, cu camera video Samsung SCB2000 si cu camera Meade DSI, prin telescopul de 114/900mm si luneta de 80/900mm , insa de data asta , cu camera ASI178MM si telescopul Gigant de 245mm rezultatele au fost cu mult peste cele obtinute atunci, gratie atat performantelor superioare ale camerei ASI cat si a telescopului Gigant, care pe langa ca are diametrul mare, de 245mm mai are si un raport focal relativ mic ,de F/5,25 adica o luminozitate incomparabil mai mare comparativ celelalte doua instrumente ,telescopul de 114mm care are raport de f/8 si luneta de 80mm cu raport si mai mare, de F/11,2.

Bineinteles ca am facut si capturi cu obiecte DSO si astazi le-am stackat cu softul Astrosurface, ca pe capturi planetare si rezultatele au iesit si mai surprinzatoare, apropiinduse de cele obtinute cu expuneri mai mari si timpi de integrare mai mari. 
Am reusit sa scot in evidenta si nebuloasa M 27 care pe live era invizibila, intr-atat de mica are stralucirea de suprafata desi vizual este relativ usor vizibila. 
In rest nu a fost roi deschis sau globular sa nu se vada fain live si mai ales in stiva dupa stackig, chiar si planetara M 57 sau zona centrala a galaxiei Andromenda/M 31 se vad faine dupa stacking. 
In medie intre 100 si 200 cadre per filmare am stackat,  expunerea fiind de 0,1s si castigul 400 (maxim), desi pe live apareau relativ muti purici, adica zgomot dupa stacking imaginile au iesit mult mai curate. In orice caz zgomotul la castig maxim de 400 (40dB) la camera ASI este mult mai redus decat la camera Point Grey la castig maxim de 24dB. 

In seara asta se anunta iar senin si Luna va rasari mai tarziu asa ca voi iesi din nou la o noua sesiune de EAA cu noul setup format dincamera ASI si telescopul Gigant, insa voi incerca in modul Bin 2x2, sensibilitatea marinduse astfel si voi putea creste si expunerea la 180-200 ms datorita faptului ca in Bin2x2 rezolutia scade si devine mai toleranta cu lipsa trackingului.