-----------------------------------
AVD
24 Sep 2024 11:58


-----------------------------------
Nu. Din ce stiu sunt sisteme care nu au nevoie de un calculator, ci sunt controlate de un sistem gen ZWO ASIAR, care primesc semnal de la camera foto, il transmit catre motofocuser, si pe baza dimensiunii stelelor vizibile in senzorul camerei realizeaza autofocalizarea.

Un sistem gen ZWO ASIAIR cam ESTE un calculator :D este bazat pe un Raspberry Pi care ruleaza o versiune customizata de Linux. Dezavantajul este ca poti folosi doar ZWO EAF, nu si alte optiuni (pentru ca ZWO este un ecosistem inchis). Daca te referi la focalizarea cu DSLR a unui obiectiv motorizat DSLR, APT pe laptop sau pe un mini pc cum e un MELE Quieter sau un mini pc de la Nipogi (cum am eu, gasesti pe OLX noi) te poate ajuta foarte mult. Daca te referi la focalizarea unui telescop pe care e montat un DSLR, orice soft care poate controla un autofocuser functioneaza (NINA, APT). Programele astea au rutina de focalizare in functie de HFR calculat al stelelor. 
Optiuni de focuser sunt: cumparate : ZWO EAF, Pegasusastro focus cube, Gemini EAF de pe aliexpress 
facute :proiectul myFocuserPro2 pe google.