-----------------------------------
tudor
25 Sep 2024 09:35


-----------------------------------
Am ajuns la concluzia ca pot sa comprim numarul de oculare folosite pe binoscoape cat mai mult posibil, in functie de fregventa folosirii lor in practica. Am observat ca trei perechi de oculare mi se par ca sunt suficiente pentru a acoperii intr-un mod echilibrat toate nevoile pe astfel de binoscoape. 
In zona sigura de doar trei perechi de oculare pt astronomie, pe Fregata voi alege urmatoarele:
APM UFF 24mm imi da campul maxim vizual de 4 grade pe Fregata. Este un ocular facut special pentru seria de binoscoape APM, lucru observat in faptul ca e foarte bine corectat pana pe margini in aceste instrumente, si privirea prin el este extrem de comoda in mod bino (poate cel mai comod).
Baader Morpheus 17.5mm este ocularul "de bataie" avand raportul magnificatie/ camp vizual extrem de bun, fiind foarte spectaculos. El ar fi singura pereche folosita daca ar fi sa aleg doar o pereche :) Asta pentru ca este la mijloc intre ocularele de camp maxim si ocularele de grosisment rezolvant.
TeleVue Delite 11mm si pe Fregata, la fel ca pe Albatros, imi da grosismentul rezolvant. Pe Fregata imi da puterea 36x, aceasta fiind maxima magnificatie folosita de mine pe Fregata (nu imi trebuie mai mult). In schimb cu Albatrosul pot impinge rar maximul de magnificatie de la 50x la 91x. Dar practic nu imi trebuie mai mult de 50x nici cu Albatrosul.