-----------------------------------
iulian90
29 Sep 2024 10:15


-----------------------------------
Prezint si o imagine mult imbunatatita a nebuloasei planetare M 27, realizata din 12 filmari a cate 147-152 cadre fiecare, facute aseara cu camera ASI178MM prin telescopul Gignt de 245mm f/5,25 pe un cer senin decent.  
Totalul cadrelor din cele 12 filmari ar fi cam 1750 cadre din care am stackat in jur de 1500 in total, dar nu toate laolalta ci am luat fiecare filmare in parte si am stackat-o in Astrosurface, obtinand 12 imagini cu nebuloasa si apoi le-am suprapus in PS aliniindu-le fata de una din imagini care am luato drept referinta, caci apare si rotatia imaginilor de la o filmare la alta ca urmare a utilizarii telescopului pe montura alt-azimutala cum este cea tip Dobson pe care sta telescopul Gigant. 
Altfel ,daca stackam laolalta toate cadrele din filmari iesea o "frumusete" de imagine asemanatoare cu pozele facute inspre zona circumpolara a cerului care scot in evidenta rotatia Pamantului, chiar daca stelele ar ramane puntiforme, s-ar vedea dedublate si dispuse concentric in jurul centrului imaginii, ca in exemplul de mai jos. De aceea ,ca sa evit o astfel de problema am prelucrat separat fiecare filmare si apoi imaginile rezultate le-am aliniat manual in PS rezultand o imagine finala a nebuloasei M 27 mai curata, apoi am intins histograma in mai multe etape regland si nivelul de negru pana ce am ajuns la un rezultat satisfacator.

Deci, aceasta imagine a nebuloasei planetare M 27 destul de faina si detaliata a fost facuta din 1500 cadre cu expunerea de doar 0,165 sec. castig 500, mod Bin 2 (caci in Bin 1 nu iesea mai nimic in evidenta la M 27) si un timp de integrare de 248s, adica putin peste 4 minute, pe montura Dobson, fara tracking, fara ghidaj,dupa fiecare filmare am repozitionat telescopul in asa fel incat nebuloasa sa traverseze cadrul. Desi in cazul acestei imagini ,4 minute de integrare reprezinta foarte putin in comparatie cu alte imagini cu expunere lunga unde timpii de integrare sunt de ordinul orelor-zecilor de ore, tinand cont si de faptul ca nebuloasa M 27 e o tinta cu stralucire de suprafata redusa,  iata ca a iesit ceva destul de fain totusi.  
Am pus doua variante ale imaginii, una mono, originala si una colorata, intrucat camera e mono si nu am folosit filtre (am folosit odata si filtrul UHC pe acest setup dar parca nebulasa M 27 se vedea mai intunecata chiar daca si fundalul cerului era mai inchis,banuiesc ca filtrul are o oarecare atenuare si in banda de trecere,  cand o sa fac expuneri mai mari, de ordinul secundelor sau a zecilor de sec. s-ar merita utilizarea filtrului UHC, nu la expuneri de rractiuni de sec. ca in prezent).