-----------------------------------
Mig71
29 Sep 2024 11:32


-----------------------------------
Vineri a fost zi de observatii., am inceput dimineata pe la ora 6 cand am iesit in curte si am vazut Jupiter foarte sus pe cer asa incat am scos telescopul  250 mm pentru o scurta observatie. Am folosit oculare de 9 si 6 mm. Cerul senin si atmosfera calma plus pozitia inalta a facut sa am parte de imagini bune cu toate ca oglinda nu era aclimatizata, in magazia termoizolata era  cu multr grade mai cald ca afara. Interesant ca se luminase si inca urmaream planeta , dar se estompau detaliile.
Seara , la Luica , tot cu telescopul de 250 mm , impreuna cu alti pasionati am continuat observand , nu neaparat in aceasta ordine, M13 , M2, M15, M71, M72,M34,M56 , M52,M27 ,M92,M33, M31, M36, M37, RING NEBULA, Roiul dublu din Perseu. La toate aceste obiecte am folosit oculare Celestron X cel de 25 si 9 mm. La roiurile globulare ocularul de 9 mm ofera imagini excelente , se vad evident ca grupuri de stele.
Am observat si Saturn cu ocularul Lacerta 4 mm. Dupa miezul noptii, erau momente de turbulenta atmosferica redusa cand marirea de 300 X era fix ce trebuia.

Gelu