-----------------------------------
zoth
29 Sep 2024 18:34

Mecanism focalizare bino Van seria ED4
-----------------------------------
Introducere:

Intamplarea si nu vointa mea a facut sa ma intersectez cu acest binoclu foarte putin cunoscut pe piata noastra si cred ca tot putin cunoscut si pe cea de afara. De la bun inceput optica lui m-a impresionat pozitiv in asa masura incat daca m-ar pune cineva azi sa aleg intre Fujinon FMTR si acest binoclu mi-ar fi foarte greu daca nu imposibil. Si constructia lui mecanica e placuta si robusta, o constructie care a stiut sa evite plasticul indiferent unde ar fi vorba despre el. Si cu toate astea binoclul are un punct slab sau o problema care nu stiu in momentul de fata de unde vine sau provine. Am spus in succinta prezentare pe care i-am facut-o ca simt la mana un pic de elasticitate la focalizare, in termeni consacrati asa numitul backlash. Nu ar fi o tragedie si oricine cred s-ar putea obisnui cu o doza modesta daca n-ar mai fi inca o problema ... fiind un model care combina reglajul de focus cu cel dioptric pe acelasi ax, problema backlashului se transfera si la cel din urma, adica la reglajul dioptric si asta este un aspect care deranjeaza.

Si pentru ca imi place optica acestui binoclu in mod deosebit, m-am hotarat sa investighez modalitatea in care face aceste reglaje si sa vad daca le inteleg si daca pot remedia sau reduce aceste probleme.
Oricat de extinse mi-au fost cautarile pe net rezultatul a fost aproape zero, adica total insuficient ca sa pot intelege o problema de genul asta.
Solutia finala? Sa desfac singur mecanismul de focus si sa vad daca pot interveni in vreun fel.
In episoadele urmatoare am sa incerc sa explic asa cum inteleg eu lucrurile. Evident, voi fi receptiv la orice idee venita de la voi.