-----------------------------------
Mircea Pteancu
29 Sep 2024 23:42


-----------------------------------
In ultima vreme m-am ocupat mai mult de stele duble si variabile decat de DSO.
Dar episodul 608 al Unchiesului Rod Mollise m-a facut sa-mi rasfoiesc jurnalul.
In noul episod, Unchiesu Rod se jeleste ca nu mai are proiect observational activ dupa ce a incheiat Lista Herschel. A incercat in trecut un proiect de observare a obiectelor din manualul lui Burnham dar a capotat.
Acum a reluat ideea sub numele de Project BCH adica Proiectul Burnham's Celestial Book.
Si-a stabilit obiective noi si, mai ales, un nou mod de abordare: relaxata. Fara numere de obiecte de observat obligatorii si, daca obiectul nu pare atractiv - de pilda este foarte slab luminos sau foarte mic - va trece ''peste''.
De inceput, Unchiu Rod a inceput Proiectul BCH si, sincer sa fiu, nu vad de ce nu i-as tine companie tacuta, de la distanta. Asa am ajuns sa rasfoiesc jurnalul deoarece constelatia cu care a inceput este Hercule. Unde eu am reobservat recent de numeroase ori majoritatea obiectelor mentionate de Mollise cu acest prilej: M13, M92, NGC 6229.
Obiectul BCH cel mai recent observat de mine, si descris de Rod, este galaxia NGC 6207.Cerul sau nu pare a fi mult mai bun ca al meu. Am notat despre NGC 6207 , vazut Vineri 20 Septembrie : 

'' NGC 6407 ( noa, asta e, memoria lui moshu' Mircea da rateuri - unde o fi surpriza ? ) de langa M13, vizibila foarte slab cu VD (vedere directa), mai bine cu VP ( vedere periferica)/ 171x zoom # 135 f=7mm ''.

Nota lui Rod este foarte asemanatoare doar ca el, rasfatat capitalist fiind, a folosit un Tele Vue Ethos pentru 190x ( marire calculata gresit de el, zic eu ), nu cu un zoom ''eftinescu'' din Hong Kong ca mine.
Folosind SeeStar, Rod a mai reusit sa pozeze galaxia NGC 6405A din roiul de galaxii Abel 2151.
Ceea ce mie nu mi-a trecut prin minte sa caut vreodata.

Dar Mollise a trecut cu vederea planetara NGC 6210.
Planetara pe care eu am observat-o in aceasta vara, ba chiar si cu telescoapele mici.
Atasez schita mea pentru planetara NGC 6210 din 25 Iulie 2022, observata prin dobsonianul D= 250mm.

Cartile Burnham's Celestial Handbook se pot descarca legal si gratis daca le doreste cineva.
Eu mi le-am tiparit si legat fitzos. Vezi randul din mijloc, in poza.

Asadar am sa urmaresc Proiectul BCH  al lui Mollise, pare foarte atragator. Mai intereseaza pe cineva ?

Mircea