-----------------------------------
Cristian Kata
30 Sep 2024 12:28


-----------------------------------
In poza se vede o tija de alama, pe fiecare parte este, tija e infiletata in suportul cu montura pt lentila de focus, daca o desfiletezi complet (tija)  pleca lentila de focus libera in tub, in principiu o poti infileta inapoi daca tii binoclul cu ocularele in jos, eu asa am facut pt ca nu mai ajungeam cu tija la montura. Pe axul surubului central este o piese de metal, ca o tabla de vreo 1-1,5mm care intra in crestaturile celor doua tije de alama si trebuie sa le traga concomitent cand rotesti rotita centrala, verifica daca nu are cumva joc piesa respectiva, se poate da jos doar intr-o anumita pozitie in functie de binoclu, nu e mare scofala. Tija de la ocularul drept e actionata si de rotita pt dioptrie dupa urmatorul principiu (asta cred ca e acum in acest caz): tija dreapta are un canal longitudinal ca cel pentru pana la motoare, pe tija intra o rotita dintata cu dantura exterioara iar pe interior are ca o pana care intra in canalul tijei asa incat poate sa culiseze dealungul tijei dar cand se invarte rotita se invarte si tija, rotita asta de pe tija e actionata de rotita centrala pt dioptrie. Cand se actioneaza rotita pt ambele tuburi, tijele de alama sunt trase/impinse de acea piesa de care am mai zis ca e ca o tablita (nu chiar :) ), cand se actioneaza rotita de dioptrie tija nu se mai deplaseaza ci doar se roteste, ea stand pe loc se infileteaza/desfileteaza in montura lentilei de focus si o forteaza (pe lentila de focus) sa inainteze/retraga in tub, exact la "falca" mobila de la menghina. Nu bag mana in foc ca e exact asa si la acest model dar eu cam asta am intalnit cu diferente nesemnificative. Poate am fost cam intortocheat in explicatii dar cred ca m-ai inteles. :)
PS: intre timp ai postat si a doua poza, in timp ce scriam