-----------------------------------
Mircea Pteancu
30 Sep 2024 22:40


-----------------------------------
Nici nu stii cata dreptate ai Tudor !

Vorbind din experienta proprie: deja newtonianul ''Ratusca cea urata'', deoarece are raport  F/6.9 ofera o imagine sensibil mai estetica decat celelalte reflectoare. 
Iar cu frumusetea imaginilor din lunetele ''zoth'' 60mm F/ 13,8 sau ''Royal Astro'' 50mm F/18,2 nu prea vad ''cine'' s-ar incumeta sa se puna. Acolo sa vezi discuri Airy si inele de difractie, mai frumoase si mai taioase ca cele din manuale. 
Si reflectoarele lungi pot da imagini foarte sexy. Atasez un exemplu de observatie a lui Jupiter cu primul meu reflector D=160mm F/9,16. Eram un incepator ''verde'' si ''pufos'' de tot, nici nu aveam de la cine sa invat iar cel mai bun ocular al meu era un Kellner de 20mm care dadea o marire de 73x. Dar asa nivel de detalii n-am mai vazut cu nici un alt telescop.

Cu toate cele de mai sus nu vreau sa deraiez discutia de la subiectul lunetelor aeriale ci dimpotriva. Incerc sa sustin cu argumente ca, pe langa o calitate optica buna a obiectivului, imaginea estetica este dependenta si de raportul focal. O focala mai lunga va ingusta campul vizual dar va si face ca imaginea sa tinda asimptotic spre perfectiune. 
De aceea cred ca remarcile exaltate ale lui Ovidiu cu privire la perfectiunea imaginilor de difractie din lunetele sale trebuie intelese la modul propriu. In fond, a folosit si el ani la rand newtoniene cu rapoarte conventionale si le cunoaste performantele. Eu unul nu ma mir de entuziasmul sau cand vede imagini de o claritate si contrast deosebit.

Mircea