-----------------------------------
zoth
03 Oct 2024 10:30


-----------------------------------
Mersi pentru link. Da, era de asteptat sa apara probleme atunci cand te complici inutil. Am mai intors inca o data bino pe toate fetele, m-am mai uitat si la schita mecanismului si pentru mine e clar ca proiectul asta a fost facut de o persoana tanara, abia iesita de pe bancile scolii care stie teoria foarte bine dar nu prea are idee de practica. Este ca si imposibil sa mentii aceeasi toleranta intre doua canale pe o mecanica atat de stufoasa si diferita de la un canal la altul. Este mai degraba un experiment, dar unul nereusit. Partea proasta e ca aceste experimente se fac pe banii oamenilor.

Am facut o tentativa de test si am strans piulita galbena din schita de mai sus pana am blocat piesa verde astfel incat sa nu mai functioneze reglajul dioptric. Blocarea am facut-o dupa ce am pozitionat convenabil dioptria. Acum nu mai exista backlash pe canalul drept sau cel putin nu se mai vede la ochi. Functionarea binoclului e mult mai buna ca la inceput dar tot nu e perfect deoarece a ramas toleranta de cuplare de pe canalul stang care se simte usor la ochi. E ca si cum problema s-a mutat de la un ocular la altul dar evident mult diminuata.
Va trebui totusi sa relaxez usor piulita galbena astfel incat sa permit si pe canalul drept o toleranta de cuplare dar care sa fie egala cu cea de pe canalul stang. Daca reusesc chestia asta am sperante ca o sa pot sincroniza bine canalele. Va tin la curent...