-----------------------------------
Mircea Pteancu
06 Oct 2024 17:41


-----------------------------------
valy

( Iti multumesc ca m-ai citit si ai inteles ca doar am simulat ca-s rautacios ... dar mai stii !? )

Tocmai ! Si nu glumesc. Asa singuri, ca vai de capul nostru si tot reusim sa facem cate ceva. Dar uniti in grup am fi totali. 
Chiar citeam zilele acestea un articol in care se faleau suedezii cat de repede, :wink:    deja prin 1945, au inceput si ei sa se ocupe cu ATM, luand exemplul amatorilor americani.
Serios ? La noi, Ion Zaidel a obtinut primele oglinzi bune deja prin 1932. Am eu scrisoare de la el cu detalii. 
Despre Anestin, Orion si societatea lor nu mai vorbim, cunoastem povestea.
Dar , pe cand Zaidel isi construia primele reflectoare bune , in presa romana si cea franceza inca se mai vorbea/apareau articole semnate in numele Societatii astronomice romane, vezi Ion Popescu Orion.
Cam tot pe atunci a existat Asociatia Observatorilo Romani / AOR din Braila.
Apoi a fost societatea astronomica a lui Dragesco, inainte de razboi. In timpul WWII am putea vorbi despre un hiatus ... daaaar .... exact atunci un amator roman descoperea pe rupte comete - Daimaca. Iar in centrul Bcurestilor se facea Sidewalk Astronomy cu o luneta misterioasa. Deci nu a fost chiar un hiatus absolut.
Un cerc informal s-a format de prin 1958 in jurul lui Alexescu la Observatorul Popular/ Urseanu. Matei a avut multe calitati dar nu a avut har organizatoric, nu-l interesa deloc acest aspect. Avea telescoape si oculare bune, acces la reviste straine, avea cativa prieteni cu care sa se ocupe de observatii, lui i-a fost suficient. Foarte romanesc.
Apoi a aparut Cercul Prietenii Cosmosului a lui Sangeorzan care apoi ( in 1968 parca ) a devenit Astroclubul Bucuresti. N-ar trebui nimeni sa conteste acest lucru, ei au reaprins flacara astronomiei de amatori la noi, in mod organizat, formal. Apoi a aparut Cercul Anestin al lui Irimes.
Atat grupul informal al lui Alexescu, cat si Prietenii Cosmosului/ Astroclubul Bucuresti cat si Cercul astronomic Anestin al lui Irimes au lasat in epoca urme scrise, documente, publicatii proprii.
Apoi a aparut Astroclubul din Bacau al lui Severin, apoi Galaxisul lui Pteancu, iar dupa '90 a aparut SARM, urmat de o pleiada de astrocluburi. E cumva mai putin loc pe cer pentru cineva ?
Nu pot si iar nu pot sa inteleg de ce se umfla si se inflameaza oamenii pe tema asta ? Incepe sa devina evident ca pierdem si o groaza de bani din cauza dezorganizarii. Vezi discutia aceasta.
Daca luam cazul particular al lui Svbony, ei se prezinta la tabere si conferinte dar nu de clubulete cu zece - cincisprezece membrii ...

''Platforma program'' cea mai faina cred ca am vazut-o la AFOEV. O pagina. Le luam exemplul ? 
Chiar si asta e prea complicata, cu tot felul de categorii de membrii ... de pilda.
Cea din 1927 fac pariu ca era mult mai simpla.

https://cdsarc.u-strasbg.fr/afoev/afoev/estatut.htx

Silviu

Imi cer scuze daca am fost neclar. Sri Lanka este o natiune avansata. 
Asta a spus-o Flammarion: numai natiunile avansate au asociatii si societati astronomice. 
Sri Lanka are asociatie astronomica din 1959.

https://skyandtelescope.org/astronomy-club-organization-directory/amateur-astronomers-association-sri-lanka/


Romania nu are societate astronomica in 2024 dar are scrisori grozave de protest impotriva infiintarii unei  asemenea organizatii. Motivul: se tem unii ca altii vor fi mai sefi. N-avem mese de prezidiu destul de lungi sa-i punem sefi pe toti ambitiosii.

De aceea, pentru claritate si transparenta, fac aceasta declaratie: daca se va infiinta vreodata o asociatie sau societate astronomica romana eu, subsemnatul Mircea Pteancu, aflat  in deplinatatea facultatilor mele mintale, declar ca NU ma intereseaza si ca NU voi candidala pentru absolut nici o functie in zisa viitoare organizatie. Voi fi mandru si satisfacut sa posed in sfarsit regala calitate de simplu membru. Dupa ce am avut, datorita Editurii Astromix a lui Dan Uza, ocazie de vis de a lucra pe urmele marelui Anestin prin reeditarea cartii ''Cum sa inveti stelele'', acea dorita legitimatie de membru al societatii astronomice romane mi-ar implini visul ca dupa mai bine de un secol, sa fiu coleg de societate cu marele inaintas, pe care-l pretuiesc mai mult decat stiu sa spun. 
V-am spus tot, am fost sincer, cine vrea poate acum sa ma ia peste picior pentru fanteziile acestea ale mele.

Mircea