-----------------------------------
valy
14 Apr 2008 10:20


-----------------------------------
Valy, calitate / pret pare foarte bun telescopul asta in opinia mea.
Si eram foarte curios daca l-ai achizitionat pana la urma si daca esti satisfacut de el ( http://www.skywatcher.ro/SK/SK2001PEQ5.htm ) sa dai un post si sa zici o impresie doua :) sal numai bine

L-am luat. Din pacate nu pot sa zic prea multe deocamdata. Am prins ceva senin doar acum doua seri, si am vazut Luna si Saturn. Am facut observatiile doar din balcon, din Bucuresti.
Ca o impresie la cald:
- e mare si greu. Cu toate greutatile si celelate accesorii cu greu il pot misca. Nici montatul nu e foarte comod din aceleasi motive de dimensiune si greutate. Nu am reusit sa cracanez prea mult trepiedul si, primele segmente fiind destul de lungi, cu tubul orientat in sus, iti trebuie scaunel sa ajungi la ocular daca esti mai mic de 1.80. Dar pe bucati nu e asa de dificil de manuit, poate doar tubul se instaleaza mai greu pe montura datorita faptului ca e gros si relativ greu (200mm  :lol: ).
- prin ocularul de 25 luna apare undeva in centru, relativ mica, nu acopera tot campul vizual. Prin cel de 10mm se vede cam 20% din suprafata
- saturn se vede cu cel de 10mm destul de mic dar imi pare luminos, chiar foarte luminos, as putea spune. Se distinge discul planetei si centura de inele ca o dunga galbena. Pe saturn l-am "nimerit", poate norocul incepatorului. Dealtfel, date fiind conditiile (Bucuresti, balcon, ceva norisori, ceata) doar Luna, Saturn si alte 2-3 stele se vedeau pe cer.
- galaxiile nu am reusit sa le vad dar nici nu am incercat.

As fi dorit sa vad mai multe doar ca, asa cum stiti, astronomia e o chestie care necesita timp si timp frumos. Din pacate aseara era nor in Buc. si nu se vedea nimic. Dar nu au intrat zilele in sac. Ramaneti pe unda pentru alte impresii.

Ca si calitate a lucraturii pot spune urmatoarele:
- trepied gros din otel inox, stabil, nu prea am probleme din punctul asta de vedere. Rotitele de reglaj fin nu  prea se potrivesc pe tija de pe montura asa ca l-am miscat doar cu mana. Poate ii gasesc o solutie. Cred c a au incurcat rotitele cand le-au pus in cutie.
- montura mare, nu e foate fixa, reglajul fin face un salt brusc in prima faza. Poate ca nu era echilibrata bine. Nu e perfect lucrata dar nici jalnic.
- focuser de 2" lucrat binisor spre bine (rotitele de focus sunt din aluminiu nu din plastic ca la cel de 150mm)
- luneta 9x50 suficienta.

Acum, acest prim pas fiind facut, o sa mai completez ceea ce am si cu un adaptor pentru DSLR plus ceva oculare, motoare, barlow pentru planete sau pentru un camp mai larg. 

Daca aveti vreo intrebare sau vreo curiozitate legate de SkyWatcher 200mm, sunt pe fir.