-----------------------------------
iulian90
08 Oct 2024 21:50


-----------------------------------
Prezint niste imagini inedite, facute azi dimineata in zori cu camera ASI178MM prin telescopul Gigant de 245mm, la obiecte de cer profund din constelatii de iarna-primavara, printre care nebuloasele M 42, M 43 si NGC 2261/Hubble si galaxiile M 81 si M 82. Bineinteles ca am mai facut capturi la multe alte obiecte, precum roiurile deschise M 35, M 36, M 37 ,M 38, NGC 2158, NGC 1908, M 67, roiul asociat cu nebuloasa NGC 1931, chiar si la nebuloasa M 1 , insa am apucat sa prelucrez doar pe primele sus mentionate, M 42/43, NGC 2261 , M 81 si M 82. De restul o sa ma ocup maine si poimaine.
Insa imaginile deja prelucrate m-au impresionat mult prin nivelul de detalii oferite, mai ales la nebuloasele M 42/43, NGC 2261 si galaxia M 82.Imaginea cu nebuloasa M 42 in care se vede si Trapezul este un HDR obtinut din doua seturi de capturi cu expuneri diferite. 
Expunerea folosita a fost de 160ms,  in mod Bin 2 la majoritatea obiectelor slab luminoase sau difuze (nebuloase sau galaxii), doar la roiurile deschise si Trapezul din M 42 am coborat la 80ms in mod Bin 1, castigul 500 in ambele cazuri, si bineinteles fara tracking, de pe montura Dobson am obtinut aceste imagini faine. 
La galaxia M 81 cu greu am reusit sa scot in evidenta si zona periferica cu brate, nu doar nucleul destul de luminos, trebuie expuneri mai mari ca sa scot mai bine in evidenta bratele la aceasta galaxie, insa doar daca rezolv cu tracking-ul, prin constructia unei platforme ecuatoriale pentru Gigantul de 245mm.