-----------------------------------
Emil
14 Apr 2008 19:34


-----------------------------------
Salut,
un barlow de 2x de exemplu dubleaza focala telescopului facand-o din 1000 mm in 2000 mm cu pierderea de luminozitate aferenta pentru ca din f5 tele-ul tau devine f10.
Daca vrei un barlow atunci cauta unul de calitate, nu te arunca la cele ieftine pentru ca trebuie sa te gandesti ca imaginea care ajunge la ochiul tau trece prima data prin barlow si apoi prin ocular etc. etc. Deci degeaba ai un ocular de calitate si oglinzi slefuite cat de cat bine cand barlow-ul strica tot. Deci un barlow de calitate buna sau foarte buna este de preferat deci cel putin un semi-APO.
La oculare pentru un F5 sunt bune Hyperionurile (care la F-uri sub 5 indica foarte clar daca optica este bine centrata pentru ca sunt concepute pentru f-uri de cel putin 5 sau mai mare alt avantaj se pot folosi atat ca 1,25 cat si 2") iar in cazul in care folosesti barlow-ul deci implicit lucrezi la F10 atunci practic Super Plössel-urile sunt si ele foarte bune mai ales ca nu costa atat de mult. Pentru Wide-View-uri acolo cat te tine pungutza dar mai bine iei ceva care merita adica unul si bun decat mai multe si proaste. Nu cred ca te-ar dezamagii (mai ales daca nu poti sa iti permite oculare scumpe) seria 5000 de la Meade care se descurca destul de bine am testat cateva pe f-5-ul meu si nu sunt asa rele, pe la colturi deformeaza un pic imaginea dar minimal adica mai putin ca si Hyperionurile. Am reusit o singura data sa pun Hyperionul pe un ASA12N-OK3 f 3,6 (Astro Systeme Austria) si nu trebuie sa explic ce soc am trait brrrr.
Ai grija de exemplu la ocularele de tip zoom, eu am un Hyperion 8-24 sau 26 mm care surprinzator se descurca destul de bine pe F4-le meu dar nu generalizez pentru ca nu toti au confirmat acest lucru, este posibil sa fi prins un model mai bine pus la punct...
In legatura cu DSLR pus pe ocular......hmmm eu personal as trece la fotografie fara ocular, direct printr-un adaptor T2 pe focusorul de 2" (daca ai un focusor de 1,25" atunci in functie de dimensiunea chipului din DSLR o sa ai o vignetare puternica sau mai putin puternica la colturi sau chiar colturi complet negre). De asemenea trebuie sa iei in considerare faptul ca daca vrei sa faci fotografie prin ocular atunci o sa ai solicitari mult mai mari in focusor deci sanse mai mari de a avea un camp vizual dezaxat datoria deformarii mecanice a focusorului plus ca vei avea pierderi de lumina datorita trecerii luminii prin mai multe corpuri din sticla. Fara ocular o sa iti fie mai usor sa faci fotografie cu DSLR-ul dar la acest punct trebuie sa te gandesti ca iti trebuie o modalitate de a verifica daca montura iti ghideaza bine si sa ai si o modalitate de a face corectii suficient de fine (daca controlerul nu suporta reglaje fine atunci situatia este nasoala). Deci inseamna sa folosesti un off-axis guider pentru newton-uri sau o luneta dedicata ceea ce implica greutati suplimentare pe montura. Nu ai spus ce montura ai si nici greutatea newtonului, aceste informatii ar fi de real folos pentru a te putea indruma mai departe.
Fotografie prin barlow de 2x adica la 2000mm? Mda  aspiratiile tale sunt marete dar nu vreau sa te descurajez de la inceput, o sa dai tu singur cu capul de pragul de sus asa cum am dat si eu...
1000 mm nu sunt chiar de lepadat...
Sper sa te ajute la ceva gandurile mele
Numai bine
Emil