-----------------------------------
sorin georgescu
14 Oct 2024 23:40


-----------------------------------
Aduc o erata la ceea ce am scris mai sus. Este clar pana in margine, acei ultimi 10% nu exista, e clar pana se termina! Privisem subiecte in planuri diferite, de unde ziceam ca poate gasesc ceva neclar, dar nu! Hai sa ramana un 3% ca sa nu fie perfect!

Si inca ceva, aberatii cromatice asta nu are DELOC! La Luna mare si luminoasa ca asta seara nici un binoclul nu rezista cu CA-urile! Ei bine, asta seara m-am uitat la Luna pana sa apuna si dupa apus si nu exista nici un contur de nici o culoare. Pana si alea mari mai au oleaca, ala de 10x50 are un micut contur cu galben, ala de 7x50 mai putin, dar are, nu e lipsit total, dar micutul asta nu are DELOC! Adica nada, adica zero, adica nu exista CA-uri !

Deci asta seara am vazut "comeata" (care arata ca un castravete, vorba profesorului... apropos, lasand gluma la o parte, coada e imensa!). Am vazut prima oara in viata mea o cometa! Noroc cu info de la prieteni ca nu as fi gasit-o pe cer!

Am avut numai piticul cracanat deoarece veneam de la drum si nu voiam sa car greutati. Cometa s-a vazut din Bucuresti teoretic de la 19:30 insa eu am vazut-o prima oara la 19:40 cu binoclul si foarte vag cu ochiul liber in zona 19:45....19:55. Oricum, cu ochiul liber trebuia sa sti unde sa o cauti ca degeaba te uitai. Cu binoclul asta s-a vazut de toata frumusetea! Ca si planeta Saturn in stanga Lunii. Ca si Venus inainte de cometa pana sa apuna undeva pe la 19:35 de unde ma uitam eu (nu aveam orizontul, ma uitam peste orasul puternic luminos).

M-am uitat si la stele, adica alea cateva care se pot vedea din Bucuresti chiar daca cerul e senin. Am distins culorile stelelor, m-au impresionat doua una langa alta, una era portocalie si cealalta verde. Adica vag aceste culori, dar se puteau distinge bine.

Si am privit si orasul noaptea de pe groapa (...pardon... "delta") Vacaresti. Micutul vede tot noaptea, orice ca si alea mari!

Si "bonus", nu am carat greutati!

Pun cometa pozata de un prieten de pe un camp din sudul Bucurestiului cu un DSRL Nikon crop cu tele de 300mm (deci fiind crop e de fapt un 450mm reali - eu cu binoclul pitic am vazut-o mai mare si mai in detaliu si cu coada si mai lunga si mai groasa)