-----------------------------------
Mircea Pteancu
15 Oct 2024 23:02


-----------------------------------
In aceasta seara, in loc de :

VENI, VIDI, VICI

a fost si pentru mine:

VENI, VIDI, HABEO COMETES.

Am observat cometa C/ 2023 A3 Tsuchinshan cu binoclul Swarovski Habicht 7x42mm si cu ochiul liber.
Locul observatiei : Faleza Muresului, Pista de ciclism.
Ora : ( 19:15 - 20:20 ODV) sau  (16:15 - 17:20 UTC).

Detalii: capul cometei avea nucleu stelar, inconjurat de o anvelopa luminoasa de mici dimensiuni dar cu o coama extinsa. Frontul capului parea a fi un perfect arc de cerc, racordat apoi la coada dar cu centrul aflat nu in nucleu ci undeva ''in spatele'' acestuia, pe axa de simetrie a cozii. 
Coada cu latime de aprox. 20' - comparata cu distanta dintre stelele 5 Ser - 6 Ser, in dreptul acestora.
Lungimea vizibila a cozii a fost puternic dependenta de starea cerului: intre orele (19:30- 19:45) ODV am vazut coada ca avand o lungime de aprox. 3 grade, cer inca in crepuscul. Am comparat cu asterismul format de stelele 5 Ser - 10 Ser - HR 5791/ ultima slab vizibila.
La ora 20:15 ODV, coada se vedea cu o lungime de aproximativ 6 grade, atat cu binoclul ( un camp vizual) cat si cu ochiul liber ( 1,5x distanta Eps Boo - Rho Boo).
Unghiul de pozitie al cozii cometei PA = aprox. 130*.

Mi-am concentrat apoi atentia strict asupra nucleului qvasi-stelar si l-am comparat cu stelele Rho Boo = 3,5 mv = a  si Sigma Boo = 4,4 mv= b. 
Am notat :  a/ 1/ C/2023 A3 / 3 / b
Imi rezulta o luminozitate de 3,7mv, in deplina neconcordanta cu magnitudinea de 2,6mv afisata de Heavens Above/ COBS.

De la ora 19:40 ODV, am vazut cometa si cu ochiul liber. I-am aratat-o sotiei care , de asemenea, a vazut-o atat cu binoclul 7x42mm cat si cu ochiul liber, dupa ora 20.

Mircea