-----------------------------------
Mircea Pteancu
16 Oct 2024 23:11


-----------------------------------
Multumim frumos Sorin si iti uram si tie, si tuturor astronomilor amatori de pe forumul astronomy.ro, mult spor la observatii !

Azi, Miercuri 16 Octombrie am revazut cometa C/2023 A3 Tsuchinshan - ATLAS. 
De data aceasta am observat din curtea mea, nu am mai iesit pe Malul Muresului ca aseara. La inceputul lunii Octombrie am suportat o operatie si sunt in convalescenta, nu pot sa fac observatii indelungate iar aerul rece de seara este deocamdata ''prea tare'' pentru mine.
Azi am folosit dobsonianul Grond D= 250mm , pus la aclimatizat inca de dupa-masa si binoclul Swarovski 7x42mm.
Azi am gasit mai greu cometa decat aseara desi stiam zona in care trebuia sa o caut. A fost deja ora 19:38 ODV cand am reusit sa o vad, in sfarsit, prin binoclul 7x42mm.
Din pozitia observata azi, deduc pentru cometa o deplasare in ultimele 24 de ore de aprox. 4 grade adica de 10 minute de arc pe ora. Directia de deplasare a fost aproximativ paralela cu asterismul format de stelele 5 Ser - 10 Ser - HR 5791.

Prin binoclu si cu ochiul liber, cometa a prezentat acelasi aspect ca aseara: cap cu nucleu qvazi-stelar, coama si o coada lunga de cel putin 6 grade, cat campul binoclului.
Prin reflector, am folosit maririle de 37,5x in camp de 112 minute / ocular Koenig Q 70 si intre 57x si 171x, ocular zoom Svbony model 135/ 7-21mm.
Prin telescop, coama aparea ca foarte comprimata pe partea frontala. Nucleul a prezentat suprafata aparenta, minuscula dar vizibila. nu mai avea aspect stelar.
Partea din spate, de dupa nucleu a coamei, a avut un aspect evazat, in evantai iar dupa ''evantai'' parea bifurcata. Pe o directie, paralela cu marginea nordica a coamei- evantai, se dezvolta coada principala. In telescop nu am putut urmari coada pe o lungime mai mare de trei campuri, deci pe o lungime de aproximativ trei, cel mult patru grade.
Pe directia paralela cu marginea sudica a coamei trapezoidale, se zarea un rudiment foarte slab luminos , ca un inceput al unei noi cozi. Aceasta se vedea pe o lungime mica, cel mult de doua ori dimensiunea coamei pe directie axiala.
In partea opusa cozii principale si facand un usor unghi cu aceasta spre Sud, se zarea uneori, si numai cu ''vederea lui TRex'', anti-coada.

Cometa a fost vizibila cu ochiul liber in aceasta seara dar mi s-a parut mai slab luminoasa ca aseara.
S-ar putea sa fie doar o impresie subiectiva datorata luminii mult mai puternice a Lunii.

Una peste alta, am fost incantat sa revad aceasta cometa frumoasa.
La inceputul observatiei, am bajbait in cautarea cometei pe cerul in crepuscul. La stanga, spre Est, mi-a tinut companie Venus, zeita amorului. Dar n-a rezistat mult baba, dupa vreun sfert de ceas s-a dus la culcare dupa perdeaua de plopi. Dar, a lasat iubirea plutind in aer in urma ei sau , cum se zice la noi, la tara ... ''love is in the air''. Si aceasta noua iubire nevinovata are si un nume: Swarovski Habicht 7x42mm. Simt ca se infiripeaza ''ceva'' intre noi ...

Don Mircea del Binocassanova