-----------------------------------
tudor
22 Oct 2024 08:22


-----------------------------------
Sorin,
Nu stiu daca ai citit topicul meu: "Binoclurile mele comparate intre ele". https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=16893&postdays=0&postorder=asc&start=30
Aici sunt comparatii directe intre binocluri, facute de mine nu din amintiri sau pareri generale, ci cu amandoua binoclurile unul langa altul, in aceleasi conditii. Mai jos ai Nikon Monarch 5 10x42 vs Nikon Monarch 7 10x42. La link sunt &#537;i poze cu binoclurile comparate.

Monarch 5 10x42 vs Monarch 7 10x42
Dupa Bresser Hunter si grupul de Lacerte imprumutate de la Dbird, am avut ocazia sa compar doar pe timp de zi doi "regi": Monarch 5 10x42 si Monarch 7 10x42
Amandoua instrumentele detin urmatoarele caracteristici "nobile": ED, FMC, Phase Corection, Dielectric Coating.
Constructia si finisajul sunt foarte asemanatoare, cu specificatia ca M7 este cu 5mm mai mic, dar putin mai greu. Culoarea straturilor antireflex difera. M7 are pe obiective o nuanta mov purpuriu, iar M5 o nuanta verde. Pe oculare stratul este asemanator, dar M7 parca are putin mai mult purpuriu. La M7 prismele sunt acoperite cu un strat auriu galbui, iar M5 are stratul antireflex verzui. O alta diferenta importanta este faptul ca M7 are pe obiective si oculare un tip special de strat antireflex  mai rezistent la stergere decat straturile normale. Diferenta e evidenta si cand vine vorba de constructia ocularelor. M7 are acularele mai largi si un camp vizual mai mare (6.7* vs 5,5*). Dar pretul platit este o distanta de privire la ocular mai mica (16,5mm vs 18,5mm). De altfel am observat si prezenta unor reflexii interne pe langa pupila de iesire, care sunt putin mai evidente la M7 decat in M5. Cred ca asta e si cauza prezentei in imagine a unei mici reflexii cand privesti cu binoclul in apropierea unei surse de lumina puternice.
Nu am sesizat nici o diferenta intre cei doi "monarhi" cand vine vorba de rezolutia in centru,  redarea culorii  alb si luminozitatea pe timp de zi. Dar distorsiunea campului pe margini si aberatiile cromatice, sunt parca un pic mai bine controlate la M7. Iar contrar asteptarilor de la un asa camp larg pentru un 10x (6.7 grade) , si rezolutia pe margine la M7 este mai buna. In schimb imaginea prin M5 este un pic mai contrastanta decat prin M7.
Puse una peste alta am observat ca avantajele unui instrument fata de altul se cam neutralizeaza reciproc: camp vizual vs distanta de privire la ocular; aberatii cromatice mai bine controlate vs lipsa reflexii parazite; rezolutie margine mai buna vs contrast mai bun.