-----------------------------------
sorin georgescu
25 Oct 2024 12:39


-----------------------------------
In aceasta fraza ai facut sinteza ingineriei franceze. Sa te fereasca Sfantu' sa ai de reparat o masina, o instalatie gandita de ingineri francezi. Cel putin la masini-unelte te mirai si te cracanai si te spargeai in figuri cum au ajuns la solutiile aplicate in practica. O dovada indirecta este faptul ca o reparatie la un Peaugeaut , oricat de simpla, costa cam cat mentenanta pe zece ani la Skoda mea.
Skoda este VW, deci nemteasca iar cehii au fost buni mereu la mecanica, un fel de nemti in versiune slava.
Am lucrat sub francezi si sub englezi. Diferenta este totala. La englezi seful vine primul in birou (de jena.... ca e platit mai bine ca toti si cam pleaca ultimul. Sta cot la cot cu phulimea si adresarea in engleza e la "per tu", mai degraba seful e un fel de colaborator in mijlocul echipei si nimeni nu se simte cu statut de "mujic pe aratura".
La francezi pe sef nu-l vezi, se afla sus, deasupra norilor. Pana la el este mereu un culoar foarte lung si intotdeauna o secretara grijulie si drastica SA NU-L DERANJEZI. Seful francez este eminamente ingamfat si plin de importanta. Se uita la aia de sub el cum se uita Stapanul la mujici pe aratura. Mujicii sunt inghesuiti gramada in locurile cele mai ieftine, biroul sefului este mare, spatios, e din alta galaxie. Cand Seful coboara intre muritori e cum ar veni Ludovic al 14-lea "Regele Soare" in vizita. Angajatul de rand e un mic soricel bagat sa dea repede din picioruse in roata. Si trebuie sa vina "in intampinare" mereu cu ceva deosebit, remarcabil, adica sa se faca REMARCAT in mijlocul celorlalti soricei, ca poate va ajunge si el Sef o data si atunci se va muta intr-un birou luxos pazit de o secretara. La francezi ingamfarea si zgarcenia fac probabil parte din bagajul genetic. Astfel nu exista un dialog sau feedback intre phulime si cei de sus. De aceea produsele ies complicate, alambicate, rascucite, e un rezultat intre dorinta de remarcare a mujicului-soricel si lipsa de dialog intre Marele Sef si phulimea de jos. De obicei isi dau cu parerea sefii care habar nu au de problema, rar mai e cate unul chemat, ala spasit si pus intr-un colt de masa. Ei sunt un popor foarte capabil, destept si talentat, insa sistemul lor este parca mostenit din absolutismul medieval, fiecare sef si sefuletz fiind un mic Ludovic al 14-lea.
La nemti habar nu am cum este dar constant sunt cei mai buni la mecanica.
Eu nu mi-as lua masina frantuzeasca niciodata! De fapt, dupa ce am avut contact cu ei si felul lor arogant de a fi, imi e cam scarba de ei. In Franta totul este complicat si daca nu e complicat se va complica pana la urma. Dar ei sunt totusi si organizati si eficienti si bine pregatiti in meserie. Diferenta de venit si nivel de trai intre Seful cel mare si soricelul de jos este foarteeee mare acolo! In contrast maxim, la englezi mai nimeni nu vrea sa fie sef ca e o corvoada in plus si diferentele nu sunt la fel de mari! La aia trebuie sa te duca capul, altfel ajungi la tomberon instant. E un fel de concurenta tacita si permanenta dar nu stresanta .... daca esti capabil si sti meserie. Ei sunt mai degraba o echipa decat un popor. La francezi insa mai exista feudalism si clase. Englezii le zic 'broscoi" nu numai pentru accent si pentru ca francezii mananca broaste, dar si din cauza ingamfarii si arogantei specifice. Cu "panash" asa cum se spunea in secolul 19 cand au mancat o mama de bataie crunta de la prusaci care erau mult mai modest impodobiti/imbracati. Se dusera in praf superbii francezi cu pene in cap impopotzonatzi ca niste pauni mandrii si ingamfati. Apropos, si fatza de noi rumanii au o atitudine aroganta si superioara ca aceea fatza de negrii lor din Africa.