-----------------------------------
iulian90
27 Oct 2024 16:38


-----------------------------------
Cu cat banda de trecere este mai ingusta cu atat mai bine este pentru observarea eruptiilor. 
Eu cu spectroheliograful care are o banda de trecere mai ingusta decat filtrele H-alpha solare cele mai bune, de sub 0,1 Angstrom, surprind adesea eruptii mai mici care altfel s-ar vedea mai greu la o banda de trecere mai mare. 
Deasemenea, ce am mai constatat de cand am intrat si eu in domeniul astrofotografiei solare de banda ingusta odata cu construirea spectroheliografului, cu cat banda este mai ingusta cu atat filamentele si protuberantele se vad mai bine, in banda foarte ingusta de sub 0,1 A nemaifiind nevoie de expuneri diferite sau anumite prelucrari in a le scoate in evidenta. 
In schimb in banda foarte ingusta spiculele si supergranulatia care dau aspectul de "blana" fundalului discului solar, apar mai sterse decat in banda mai larga larga. Spiculele se observa cel mai bine in imagini facute la o latime de banda cuprinsa intre 0,2 si 0,6 Angstromi. Dincolo de 0.6 A spiculele apar iarasi din ce in ce mai sterse pana ce dispar, imaginea capatand treptat aspectul de WL (Continuum) dincolo de 1A latime de banda . 
Spectroheliograful imi da posibilitatea si sa aleg latimea de banda dorita, mai ingusta sau mai larga la extractia imaginilor din capturile facute cu el, nu numai sa fac capturi in aproape orice lungime de unda. Uzual folosesc o latime de banda de 0,08-0,1A pentru H-alpha.

Azi am mai facut alte capturi in H-alpha (si nu numai) cu spectroheliograful.