-----------------------------------
Mircea Pteancu
03 Noi 2024 00:08


-----------------------------------
Multumesc David pentru aprecierea foarte pozitiva !

Sfatul meu este sa nu bagi in seama prea mult conditiile adverse. Iei nota ca ele exista, vrei nu vrei. Dar daca ai timp sa faci observatii iar cerul este cat de cat senin, fa neaparat observatii.
Ceata usoara sau norii subtiri pot sa insemne ca seeingul este bun, atmosfera linistita. E vreme atunci de stele duble si planete desi la prima vedere totul pare compromis.

Imi cer scuze  dar am gresit in raportul meu de observatii. Steaua pe care am observat-o, si obisnuiesc sa o observ si cu reflectoarele de 148mm si 125mm, este STT 410 din Cygnus. STF 410 este o dubla din Perseu de 5'' pe care inca n-am observat-o. 

Despre unele simboluri de stele duble:

STF = Wilhelm Struve, devenit cetatean rus sub numele de Vassily Yakovlevich Struve

STT = Otto Wilhelm von Struve, fiul lui Wilhelm, cu numele rusificat de Otto Vasilievich Struve. In general, stelele sale sunt nuci mult mai tari decat STF din cauza cronologiei, el a cercetat cerul dupa tatal sau

Bu = Sherburne Wesley Burnham, un stenograf si astronom amator devenit unul dintre cei mai respectati profesionisti. Stelele Burnham sunt, aproape fara exceptie, stele foarte dificile, fie cu separatii mici, fie cu companioni foarte slabi, fie ambele. 
Burnham a scotocit cerul dupa toata pleiada de observatori de frunte: Mayer, William Herschel, John Herschel, South, Dembowski, dinastia Struve. 

Am invatat engleza in anii '80 traducand pentru prietenii mei articolele lui Walter Scott Houston, parintele miscarii Deep Sky. Pentru Scotty, stelele duble si variabilele faceau parte din Deep Sky.

NGC 604 este o nebuloasa ca M42 din Orion doar de o suta de ori mai mare. Este mica si slab luminoasa dar bine observabila, prezinta suprafata aparenta intr-un reflector de 200mm, usor de gasit prin metoda ''Y''.
Poate lansam o tema de observatii pentru NGC 604.

Pozele celor doi Struve sunt extrase din cartea lui Alan H. Batten.

Mircea