-----------------------------------
dmtr69
03 Noi 2024 16:53

Wizard Nebula
-----------------------------------
Salut!
NGC 7380 (Sh2-142) din Cepheus. Prima data cand o pozez. Am considerat tintele din Cepheus ca fiind "off limits". De cate ori am incercat sa ma "duc" pe cate o tinta din aceasta constelatie, telescopul privea sub acoperisul balconului. Totusi am descoperit saptamana asta ca am o mica portita pentru unele tinte de acolo, atunci cand au cea mai sudica pozitie, in apropierea Meridianului. Am doar cateva ore la dispozitie, tintele trecand aproape razant cu acoperisul (mi-am dat si jgheabul cu vopsea neagra, ca sa nu reflecte lumina stradala in telescop).
 E ca si cum am gasit cheia unei cutii cu comori la care ravneam de mult timp. Merge si NGC 281, Pacman nebula (am cateva cadre trase) si cred ca si Trompa Elefantului sau nebuloasa Leul. Nebuloasele Inima si Sufletul sunt mai spre Nord, nu cred ca le pot vedea. La fel si Bubble nebula. Timpul este scurt insa, luna viitoare cred ca va fi prea tarziu.
 Desi intentia mea este sa fac combinatia SHO (totusi nu sunt sigur ca va fi mai buna decat HOO), pana acum am tras cadre pentru HOO (nu atat de multe cat vroiam, dar merge si asa). Nici RGB pentru stele nu am.
Expunere totala: 14 ore si 25 minute (62x5m Ha, 111x5m OIII). Setup: ASI1600MM pro, newton 8" F4, filtru Baader Ha 7nm, filtru Astronomik OIII 6nm.
* Nu sunt un fan al punerii pozelor pe verticala, dar Vrajitorul se vede mai bine asa (daca camera era rotita nu prea incapea).