-----------------------------------
Cristian Kata
04 Noi 2024 14:00


-----------------------------------
Si acum o sa scriu si eu ceva....ca sa imi atrag ocara (foarte probabil) din partea unor colegi, dar promit ca nu ma supar. Inainte de asta vreau sa spun ca mie imi place foarte mult, nu spun ca e perfect ci ca imi place, la greutate as modifica poate un pic :). Deci fiecare vedem cate o imperfectiune anume la un binoclu, exact cum unii vad repede aberatiile cromatice de ex, asa am eu treaba cu zona de clar, asa ca la Fujinon 10x50 FMTR-SX imaginea este clara pe maxim 62% din raza/diametru campului vizual apoi restul de 38% imaginea este alterata, alterarea incepe chiar sub 62% apoi se pastreaza aproape constanta pana aproape de margine unde creste. Stiu ca o sa vi se para ciudat, va asigur ca nu am un rebut :), totul tine de testul efectuat, daca o sa va uitati la obiecte mari, sau distante scurte, rezultatul o sa fie asa cum vreti voi, adica o sa fie clar pana la capat spre fericirea voastra :). Cum am testat eu: la distanta de aproximativ 200m pe pomi cu frunze colorate (diverse soiuri de pomi), cu masuratoare a campului vizual la acea distanta, am focalizat central apoi am dus spre margine frunzele si m-am oprin unde am inceput sa vad modificare in imaginea cu frunze, am repetat de multe ori, fiti siguri ca am fost indulgent si nu am furat din zona de clar ci am ajutat-o :). Dar aspectul important este cat de neclara e zona de neclar, poate fi aceeasi ca procent la doua binocluri diferite dar la unul sa vezi acceptabil pana in capat iar la altul dupa 75-80% sa fie groaznic. Deci pana la 100% mai este muuult si bine :).