-----------------------------------
iulian90
05 Noi 2024 15:05


-----------------------------------
Buna ziua tuturor.

A trecut destul de mult timp de cand nu am mai postat pe acest topic, in mare parte pentru ca observatii vizuale am facut destul de rar in ultima perioada ,fie din pricina vremii, nu numai nori, ploi ci si din cauza prafului saharian care si-a facut de cap in septembrie si octombrie, fie din pricina ocupatiei cu astrofoto in unele seri mai bune. Insa au fost seri in care am lasat astrofoto deoparte si am ales observatiile vizuale cu telescopul Gigant de 245mm. 
La sfarsit de octombrie s-au ivit doua seri minunate cu cer senin fara nori si fara praf saharian, 25 si 26 octombrie, in care am facut numai observatii vizuale, dar si aseara pe 4 noiembrie s-a ivit o ocazie buna cu cer senin curat si limpede si fara praf saharian, in care am facut si observatii vizuale dar si astrofoto. 
Recent am inceput sa tin cont si de nivelul de praf din atmosfera cand consult prognoza pentru observatii, iar pentru asta folosesc un anume site care afiseaza o harta a Europei  cu zonele expuse la praful saharian sau asiatic dar si la praful fin rezultat din emisiile poluante (masini ,uzine, termocentrale etc). 

https://www.zamg.ac.at/cms/de/umwelt/luftqualitaetsvorhersagen/schadstofftransport/?imgtype=0

Linkul spre acest site se poate gasi si in topicul Starea cerului (sticky) care este primul de sus in sectiunea Observatii astronomice- avansati.

Pe data de 25 octombrie am observat urmatoarele obiecte ceresti:

-M 15, roi globular din constelatia Pegasus. Foarte bine vizibil, rezolvabil in multe stele, centrul luminos insa mai greu rezolvabil in stele decat partea periferica. 
-NGC 7479, galaxie din constelatia Pegasus. Greu vizibila, slab luminoasa, mica si eliptica.
-NGC 7448, galaxie din constelatia Pegasus. Deasemenea, greu vizibila, la fel de slab luminoasa si de mica , eliptica insa mai difuza decat precedenta.
-M 33, galaxie din constelatia Triangulum. Greu vizibil numai centrul slab luminos. Este vizibila si in cautatorul telescopului, precum si in binoclul 10x50.
-NGC 604, nebuloasa de emisie din interiorul galaxiei M 33. Relativ bine vizibila, slab luminoasa si mica, de forma neregulata, relativ difuza.
-M 31, galaxie din constelatia Andromeda. Foarte bine vizibila partea centrala a galaxiei cu un centru foarte luminos cvasi-stelar inconjurat de o zona difuza luminoasa si eliptica. Partea periferica cu bratele insa nu este vizibila.
-M 32, mica galaxie de langa galaxia M 31. Foarte bine vizibila foarte luminoasa, cu un centru cvasi-stelar luminos, galaxia avand o forma cvasi-eliptica. 
-M 110, cealalta galaxie de langa galaxia M 31. Relativ bine vizibila insa slab luminoasa, relativ mare in comparatie cu M 32, de forma eliptica si difuza.
-M 74, galaxie din constelatia Pisces. Greu spre foarte greu vizibila, numai centrul ei este vizibil foarte slab luminos.
-NGC 772, galaxie din constelatia Aries. Este greu vizibila, slab luminoasa, foarte mica de forma cvasi-eliptica, mai mult rotunda.
-NGC 1023, galaxie din constelatia Perseus. Foarte bine vizibila, luminoasa,de forma eliptica,  cu centru cvasi-stelar luminos.  
-M 77, galaxie din constelatia Cetus. Foarte bine vizibila, de forma cvasi-eliptica cu centru foarte luminos cvasi-stelar.
-Roiul Dublu din Perseus, foarte fain se vedea, avand puderie de stele, printre care si 6 stele mai distincte de culoare galbena sau oranj. Trei in componenta NGC 884, doua cam intre componente si una la N de componenta NGC 869.
-Tr 1, micul roi deschis din constelatia Cassiopeia, la care am observat doua stele duble plus inca cateva foarte slab luminoase in apropierea roiului. 
-M 103, roi deschis din constelatia Cassiopeia, s-a vazut bine, avand numeroase stele printre ele si una de culaore galbena care iese mai in evidenta din centru roiului.

Pe data de 26 octombrie am observat urmatoarele:

-Veil Nebula (NGC 6992+6995 si NGC 6960), nebuloasa de emisie din constelatia Cygnus. S-a vazut mai bine decat in alte seri, gratie cerului curat si limpede din acea seara. Am observat cu ocularul de 40mm si filtrul UHC partile NGC 6992 si NGC 6995 ca un filament in forma de arc cu anumite zone mai luminoase decat altele, iar la NGC 6960 de langa steaua 52 Cygni am zarit greu partea aflata la N de 52 Cyg, de forma unei aripi de pescarus.
-North America, o alta nebuloasa de emisie din Cygnus, care s-a vazut relativ greu si s-a evidentiat mai mult prin variatia luminozitatii fundalului prin "baleiere" lenta cu telescopul. Tot cu filtrul UHC si ocularul de 40mm am observat-o.
-M 27, nebuloasa planetara din constelatia Vulpecula. S-a vazut bine cu fultru UHC si ocularele de 40mm si 20mm, mare , difuza relativ slab luminoasa ,de forma unei haltere dar cu vedere periferica s-a vazut si partile mai slab luminoase care impreuna cu partea mai luminoasa da o forma generala eliptica nebuloasei. In interiorul nebuloasei se mai vedeau si cateva stele slabe.
-M 76,nebuloasa planetara din constelatia Perseus. De forma similara cu cea a nebuloasei M 27 insa mai mica si mai slab luminoasa, aceasta nebuloasa s-a vazut totusi relativ bine cu filtru UHC si ocularele de 20mm si 9mm. 
-NGC 891. Galaxie din constelatia Andromeda. Este o tinta care in trecut am cautat-o fara suscces cu celelalte telescoape, (114mm si 150mm), insa de data asta cu Gigantul de 245mm si pe un cer bun am gasit-o in cele din urma, foarte greu este vizibila, mare eliptic-alungita si relativ subtire ca urmare a faptului ca galaxia se vede pe muchie spre noi.
-Cr 21. Un mic roi din constelatia Triangulum care l-am regasit in timp ce incercam sa caut galaxia NGC 672 care insa nu a fost gasita. Micul roi a mai fost observat si in trecut cu telescopul de 150mm, din ce mi-aduc aminte, iar in Gigantul s-a vazut destul de bine, avand cam 13 stele, fiind relativ mic.
-M 45 Closca cu pui - Roi deschis din constelatia Taurus. La acest roi care este foarte mare pentru grosismentele oferite de telescopul Gigant am observat mai mult nebuloasele din jurul stelelor Merope si Maia, dar mai ales in jurul stele Merope s-a vazut cel mai bine nebuloasa de reflexie ca un halo ce inconjura steaua si mai mult cu filtrul UHC decat fara el, cu ocularul de 40mm.
-NGC 488, galaxie din constelatia Pisces. Este relativ bine vizibila, mica,relativ slab luminoasa, de forma rotunda si difuza.
-NGC 524, galaxie din constelatia Pisces. Este bine vizibila, relativ luminoasa, ,mica ,de forma eliptica.
-NGC 1514, nebuloasa planetara din constelatia Taurus, in apropiere de granita cu constelatia Perseus. Este relativ vizibila, slab luminoasa, relativ mare, cu o stea in mijloc destulde bine vizibila. Numai cu filtru UHC a fost vizibila nebuloasa.
-NGC 1161, galaxie din constelatia Perseus. Este bine vizibila, relativ luminoasa, de forma eliptica, cu centru cvasi-stelar.

Iar aseara pe 4 noiembrie am observat urmatoarele obiecte: 

-NGC 604 - reobservata, s-a vazut parca mai bine decat pe 25 octombrie. 
-M 33 - reobservata, deasememena s-a vaut ceva mai bine centrul galaxiei.
-NGC 1528, un roi deschis din constelatia Perseus .S-a vazut bine, fiind relativ mare, cu numeroase stele. 
-Roiul Dublu din Perseu, reobservat. S-a vaut si mai bine decat data trecuta, mai sus pe cer si avand si mai multe stele slabe pe fundal ce inconjura cele doua componente ale Roiului Dublu, amestecate cu stele luminoase din ambele componente.
-Stock 2, un alt roi minunat aflat spre N de Roiul Dublu , dar in constelatia vecina Cassiopeia, care este foarte mare, avand numeroase stele.
-NGC 584, galaxie din constelatia Cetus. Relativ bine vizibila, relativ slab luminoasa, mica, de forma cvasi-eliptica, cu centru cvasi-stelar.
-NGC 596, galaxie din constelatia Cetus. Relativ greu vizibila,  slab luminoasa, mica, de forma eliptica.
-NGC 615, galaxie din constelatia Cetus. Foarte greu vizibila. 
-NGC 779, galaxie din constelatia Cetus. Relativ greu vizibila,  slab luminoasa, mica, de forma eliptic-alungita.
-NGC 157, galaxie din constelatia Cetus. Foarte greu vizibila, foarte slab luminoasa, relativ mare, foarte difuza.
-NGC 720, galaxie din constelatia Cetus. Relativ bine vizibila, relativ luminoasa, eliptica.
-NGC 936, galaxie din constelatia Cetus. Bine vizibila, relativ luminoasa, mica, de forma cvasi-eliptica, cu centru cvasi-stelar. 
-M 77 - reobservta, s-a vazut ceva mai vine decat pe 25 octombrie. 
-M 1, ramasita de supernova din constelatia Taurus. Relativ greu vizibila, foarte slab luminoasa, relativ mare de forma cvasi-eliptica usor neregulata si difuza.
-M 42+ M43, nebuloase de emisie si reflexie din constelatia Orion. Aceste nebuloase ,mai ales M 42 s-au vazut aprpape ca-n poze prin filtrul UHC si ocularele de 40mm si 20mm, filamentul estic ca o "mustata" s-a vazut mai bine decat in alte seri iar partea vestica mai difuza si pierduta. In jurul Trapezului s-a vaut bine zona centrala cea mai luminoasa a nebuloasei M 42 ca un fel de cvasi-romb cu detalii intunecate iar la E de Trapez si parte intunecata care aproape atinge Trapezul. Totusi din cauza seeing-ului nu prea bun de aseara nu am reusit sa deslusesc componentele E si F din Trapez.
-NGC 1975, nebuloasa de relflexie aflata ma la N de M 42-43, s-a vaut la limita, doar ca un fel de halo in jurul celor 3-4 stele din dreptul ei.

Mai jos am atasat si niste poze de la "Backyard Star Party" de aseara, in prima poza "subsemnatul" alaturi de Gigantul de 245/1286mm, in urmatorea poza masuta pe care se gaseste un atlas stelar, o foaie cu notitele de observatii si cutia cu oculare si accesorii la lumina lampii cu lumina rosie slaba montata pe masuta, cateva poze cu echipamentul astrofoto format din telescopul SW de 130mm pe montura ecuatoriala, camera ASI178MM si laptopul, pe care l-am setat sa faca fotografii in mod automat la nebuloasa planetara M 76 din Perseu, dar si o poza cu Luna si Venus care apuneau la inceputul serii spre sud-vest. Am facut fotografii la mai multe tinte in diferite seri insa urmeaza sa le prelucrez in zilele urmatoare.  :)