-----------------------------------
Night
05 Noi 2024 22:10


-----------------------------------
O observa&#539;ie astronomică presupune legarea spa&#539;iului de timp, &#537;i denumirile devin relevante, dacă consemnăm ceva. În mod comic, chiar a nu observa nimic deosebit, este o observa&#539;ie în sine deoarece dacă peste o oră se va întâmpla ceva în zona respectivă (o novă, supernovă) avem repere temporare.

Dacă nu mă în&#537;el, se pot numi ulterior observa&#539;ii anterioare (ca la asteroizi, precovery) când un obiect este descoperit în observa&#539;ii anterioare descoperirii sale efective, ce ajută la definitivarea unei orbite.

Este anecdotică povestea unui popularizator al astronomiei de la începutul secolului trecut, inimosul Victor Anestin, care într-o discu&#539;ie cu un prieten l-a întrebat: Ai observat eclipsa de Lună de aseară? , la care prietenul răspunde, Am văzut eclipsa, dar nu am observat-o! (în sensul că nu a notat momentele de început, sfâr&#537;it, sau alte contancte importante relativ la cratere, sau alte repere lunare).

Iată cum, contemplarea cerului este o trăire, un sentiment, pe care în cuvinte îmi pare că-l împietez, încercând a-l descrie. Dar, să nu uităm, că tocmai această mirare (&#537;i contemplare) ne-a apropiat de acest fascinant domeniu, în primul rând!