-----------------------------------
tudor
06 Noi 2024 15:25

Binoclu militar Vector21 7x42
-----------------------------------
Am avut ocazia, la o expozitie, sa vad acest binoclu militar. Binoclul este fabricat in Elvetia. Ajuns acasa am avut curiozitatea sa vad daca este disponibil si pentru noi civilii. Vestea buna este ca, da, este disponibil. Vestea proasta este ca am vazut ca ajunge la niste scoruri uriase, de genul 10000euro varianta standard :lol:

Probandu-l doar 10minute si neavand nici un binoclu la mine pentru termen de comparatie, o sa va prezint si voua parerea mea despre optica lui la cald, foarte succint: 
Prima impresie a fost legata, normal, de ergonomie. Chiar daca cantareste 1.7 kg, spre surpinderea mea se echilibreaza extraordinar de bine in maini. Are un camp vizual mic pentru un binoclu 7x de doar 6.75 grade, deci similar cu Swarovski Habicht 7x42 (6.5 grade). Are un reticol in ocularul drept pentru masuratori cu laser si afisaj electronic in campul vizual. Mi s-a parut destul de luminos, dar bineinteles tinand cont ca este totusi un binoclu rangefinder cu reticol si afisaj electronic, lucru ce ii mai scade din transmisia luminii. Claritatea generala a imaginii era foarte buna pe tot campul vizual, cu contrast si definitie bune.  Culorile mi s-au parut naturale, poate cu o usoara virare spre galben? dar foarte placute. Focusul se regleaza individual pe fiecare ocular. Eye relieful este foarte generos, avand cupele de cauciuc reglabile prin invartire in mai multe pozitii.

Acum cateva specificatii tehnice legate de aplicatiile militare ale acestui binoclu:
Poate masura distante de pana la 12km cu o eroare de +-5m. Eu, cand l-am probat, am avut la dispotie o tinta departata la doar 350m.
Deasemenea calculeaza azimutul subiectului vizat si se pot face si masuratori de diferente de inaltime intre doi subiecti indepartati. Optional are posibilitatea conectarii la un calculator prin Bluetooth 2.0 pentru transferul de masuratori sau alte date. Am inteles ca optional se pot atasa in fata obiectivelor niste amplificatoare de putere care maresc magnificatia la 10x (acestea nu erau cand l-am probat).

Consultand tabelele mele cu cele peste 80 de binocluri testate de mine, acesta este de departe cel mai militar dintre ele si cel mai scump!