-----------------------------------
dreammer54
06 Noi 2024 16:07

Refractor 83/900
-----------------------------------
Va salut.
Incerc, modest, dupa o pauza de cativa ani, sa privesc din nou cerul.
Cer urban, Bucuresti si instrument cat mai usor.
Asta ma limiteaza la Luna si planete.
In conditiile astea nu mai mai gandesc la apertura, dar vreau ceva cu contrast mai ridicat. Am avut Heritage 130/650, dar nu mai vreau - nu m-a dat pe spate la contrast si sharpness planetar.

Optiunile mele sunt intre un Mak de 90 (eventual 102, poate) si un refractor DIY de 83/900.
MAK-ul, pe hartie, e destul de tentant datorita dimensiunilor.
Trebuie sa mai ies si (foarte) ieftin, asa ca luneta castiga de deaprte.
Doar ca e luuunga si tare mi-e ca i-ar trebui  o montura ceva mai solida decat Lacerta AZ6. Pot sa -mi fac singur, single-arm, fie din placaj, fie din teuri zincate. Sau stil Berry-dobson mount.
Doar ca ma tem ca va creste greutatea totala (OTA+montura) mai mult decat e acceptabil pentru mine.

Problema cu MAK-ul de 90 e ca nu ma pot apropia financiar de el si va mai dura muuult pana sa o pot face (oricat de "ieftin" ar fi la 1.000 si ceva de lei, nou, acum).

Intrebari:
Pe cerul Bucurestiului, obiectivulnasta de 83/900 ar putea fi folosit la planete (Jupiter, Saturn) pe la 150x? Stiu ca depinde foarte mult de seeing, dar mai conteaza si optica.
De Luna nu-mi fac probleme.

Am avut intr-o seara un cer bun si printr-o lunetica cu obiectiv de binoclu de 70 mm am vazut Pleiade, Jupiter (da, 2 benzi fantomatice, chiar daca la aproximativ 35x - am fortat obiectivul, stiu).

A doua chestiune...am un focuser cu cremaliera luat de pe un reflector Bird-Jones. Cursa cred ca mi-ar fi destula si cred ca il pot adapta astfel incat sa il prind pe corpul lunetei.
Nu stiu cum "merge", dar daca e prpst se poate transforma, cred, intr-un Crayford/pe rulmenti. Macar am tubul portocular asigurat.

Deci...se poate duce un obiectiv de 83/900 acromat la puteri de 150x pe cer urban si la Jupiter, atunci cand seeingl e bun?

Multumesc.

Am.avut demult 72/900  tot DIY, dar nu prea aveam habar de multe atunci, am vazut Jupiter de vreo 2-3 ori, m-a dezagit si mi-am orientat interesul spre alte obiecte de pe cer.

Multumesc.

P.S.: stou doar ca prima cea mai frumoasa imagine a fost cu 72/90 la 90x, Saturn.
Apoi, mai tarziu, roiuri deschise prin Heritage 130/650 si mai tatziu, Jupiter prin 150/750 flextube...buna opticala 150/750, pacat ca a trebuit sa renunt la el