-----------------------------------
iulian90
08 Noi 2024 22:12


-----------------------------------
Salut. 

Eu folosesc o luneta cu obiectiv de 83/900 (apertura reala de 80mm), si pot spune ca e buna in general la planete, Luna si Soare (cu filtru solar bineinteles) avand un contrast bun, insa la planete cromatismul este oarecum cam deranjant, in special "fringe-ul" albastru-violet la marginea discului luminos al planetelor (cele mai luminose precum Venus, Jupiter sau Marte la opozitie) iar imaginea este putin virata spre o nuanta mai "calda", in rest se descurca bine, chiar si la obiecte de cer profund, nu prea slab luminoase. 
Insa pentru planete, Mak-ul de 90mm ar fi mai indicat nu doar pentru ca este mai compact, dar are calitati optice ce il apropie mai mult de reflectoare, in special cromatismul mult mai redus decat in cazul unui acromat datorita caruia imaginea planetelor se vede mult mai naturala, focala nativa lunga in pofida dimensiunii mici a tubului, in mare un Mak e mai specializat pe planete si in general pentru grosismente mari decat o luneta cu obiectiv acromat.
Am si lunete dar si reflectoare si pot spune ca reflectoarele m-au fermecat cel mai mult datorita lipsei cromatismului, mai ales cele cu raport focal mare care ofera imagini foarte bune cu un contrast bun in pofida obstructiei produsa de oglinda secundara. Datorita acestor calitati optice ale reflectoarelor am ajuns in prezent sa detin mai multe reflectoare decat lunete (5 reflectoare vs 2 lunete).  :)