-----------------------------------
Fane89
09 Noi 2024 23:24

Fane89
-----------------------------------
Sunt începător.Am de mul&#539;i ani un dobson pe care nu l-am folosit din mai multe cauze (alte priorită&#539;i, dimensiunea lui 300/1500, etc) dar acum după valul creat de cometa s1 am decis să reiau pasiunea.

Dacă cite&#537;te vreun membru avansat,am câteva întrebări care momentan nu cred că sunt demne de câte un nou topic fiecare în categoria proprie:

1. Oglinda principala era prăfuită, a&#537;a că am spălat o a&#537;a cum am văzut prin tutoriale pe net,dar tot a păstrat o nuan&#539;ă u&#537;or lăptoasă. Am examinat atent &#537;i nu e vorba de microfisuri,e pur &#537;i simplu nuan&#539;a ei &#537;i e uniformă. Dar fa&#539;ă de oglinda banală din baie, pare mai lăptoasă. Iar atunci când o ud devine mai clară pe moment în zonele ude. A&#537;a sunt ele în general? Este Sky watcher pyrex din ce am în&#539;eles.
Văzusem aici pe forum pe cineva care vindea un dobson căruia i-a dus oglinda la refăcut stratul de aluminiu parcă? Există persoane care fac asta la noi? Merită procesul?

2. Am în&#539;eles că în condi&#539;ii de utilizare în temperaturi scăzute, pe componente se poate depune condens. E semnificativ? Îmi trebuie ceva instrumente de încălzire? &#536;i dacă da ele nu crează turbulen&#539;e prin aerul cald care se ridică din tub?

3. Pentru obiectele deepsky cu magnitudinea mare, mai ales din zonele cu poluare luminoasă, ajută un filtru UHC sau CSL? Care este diferen&#539;a dintre ele?

Mul&#539;umesc