-----------------------------------
iulian90
10 Noi 2024 00:23


-----------------------------------
Buna seara tuturor. 

In perioada 1-5 noiembrie am fotografiat cateva obiecte de cer profund cu camera ASI178MM prin reflectorul SW de 130/900mm, folosind expuneri intre 6 si 15 secunde la un castig de 300-400, fara ghidaj. Obiectele vizate au fost nebuloasele planetare M 27 si M 76, galaxiile M 33 si NGC 6946/Fireworks, nebuloasele M 42-M 43 si NGC 6888/Crescent.

Cea mai faina imagine este cea cu nebuloasele M 42 si M 43 din Orion, unde am folosit tehnica HDR cu mai multe expuneri printre care 65 cadre cu expunere de 10s pentru zonele periferice ale nebuloaselor, 70 cadre cu expunere de 6s pentru zona mai luminoasa a nebuloasei M 42, 80 cadre cu expunere de 2s pentru zona cea mai luminoasa ,care scot in evidenta detaliile din jurul Trapezullui si 130 cadre cu expunere 1s pentru a scoate in evidenta stelele Trapezului. 

Apoi vine la rand imaginea cu o parte din galaxia M 33 si nebuloasa de emisie NGC 604 din componenta galaxiei, care prezinta detalii fine cu bratele pline de stele si roiuri. 
Si imaginea cu nebulasele M 27 si M 76 sunt faine, mai ales cea cu M 76 unde am fost mi atent cu stelele la prelucrare si am tras mult mai multe cadre decat in cazul M 27.

Am tras cadre si la nebuloasa Crescent din Cygnus, insa e cam la limita cu expunerea fara ghidaj, maxim 15 s am setat , caci mai sus de atat se resimte lipsa ghidajului, in plus am folosit filtrul UHC ca sa scot in evidenta nebuloasa care este slab luminoasa, insa imaginea finala a iesit buna, dar cam plina de stele desi am folosit filtru UHC (poate ca ar fi trebuit filtre de banda mai ingusta, gen Ha si O III) si am fost atent la prelucare. Inainte stiam un procedeu de micsorare a stelelor in Photoshop dar cum in ultimii ani nu prea m-am mai ocupat cu astrofotografia la obiectele de cer profund decat rar, am uitat procedeul si va trebui sa-l invat din nou, dar prind repede daca gasesc un topic pe YT.  Posibil sa reprelucrez toate imaginile de mai jos caci am pastrat originalele iesite dupa stacking.

Cat despre imaginea cu galaxia NGC 6946/Fireworks aiesit surprinzator de buna avand in vedere ca originalul iesit din stack abia daca dezvaluia centrul foarte slab luminos cu o stea in mijloc.