-----------------------------------
Mircea Pteancu
17 Noi 2024 22:40


-----------------------------------
Sambata 16 Noiembrie a.c. am avut o tentativa ( mai degraba jalnica) de a continua proiectul observational I.S.W.A.T.I.T. Instrumentul folosit a fost reflectorul newtonian D=148mm F/5 cu ocularele XCel 25mm/ 30x + Svbony 7-21mm zoom / 107x ---36x + TMB Planetary 5mm/ 150x.
Cerul a fost puternic iluminat de Luna si era atat de paclos incat Pleiadele nu se vedeau cu ochiul liber.
Bolta cereasca parea lucioasa dar oarecum mata, ca un patinoar uzat. 

Am reglat cautatoarele pe Capella. Nu am folosit reflectorul pentru mai mult de o luna asa ca am verificat pe Pleiade , intre 30x si 107x daca totul este bine; acolo am admirat pe Alcyone cu cei trei companioni.

Apoi am trecut la biznis, ISWATIT, pag. 40, Triangulum.

* Sarcina parea simpla, o singura stea a fost inclusa de Olcott acolo si anume 6 Tri adica STF 227.
La 107x am vazut o dubla moderat inegala ca magnitudini. Separatia am apreciat-o bine la 4'' dar cu PA ''am zbarcit-o'' deoarece am apreciat unghiul la 35 grade. StelleDoppie indica PA= 67*.  :oops: 
( ''Ma scot'' cu scuza ca nu-i prima eroare asa de mare ...  :shock:  :roll: )
Primara am vazut-o alb-galbuie iar companionul gri-albastrui acolo unde Olcott a notat galben si albastru.

- Pe Gamma Tri, Olcott o indica drept o tripla vizibila cu ochiul liber. Glumesti cumva, mai William Tyler ? Nu ai avut ''norocul'' sa-i cunosti pe primarii Aradului si sa ai de a face cu ura si agresiunea lor impotriva cerului instelat. Cautatorul RACI 8x50mm da, prezinta Gamma Tri ca tripla.

- Olcott scrie la pagina 40 despre M33 dar pe un asa cer ar fi fost pierdere de vreme sa incerc sa vad galaxia din Triangulum. Data viitoare, pe un cer mai bun.

* La aceeasi pagina 40 din ISWATIT este tabelata Andromeda.

- Am inceput cu 56 And unde am vazut un companion slab luminos la Vest, la distanta minutara, de peste doua - trei minute. Primara este de culoare alba iar companionul de un galben intens. Sau invers? Spre Vest de steaua galbena se mai vede o steluta care credeam ca nu apartine sistemului.
Si acum, tineti-va bine. A meritat sa ies la observatii in asemenea conditii precare ? Mai ca nu as sti ce sa raspund la o asemenea intrebare ... inainte de a consulta Stelle Doppie. Ceea ce am facut, fara mare tragere de inima. Cand colo, Stelle Doppie imi ofera un raspuns care m-a electrizat. Daaaa, a meritat sa fac observatii (si) aseara.
Steaua alba este primara dublei STFA 4 AB cu steaua galbena fiind companion.
Steaua galbena, de clasa spectrala KIII de mai sus este la randul ei primara dublei Burnham 1368 BD, cu stealuta aceea slab luminoasa de la Vest drept companion.
Ma asteptam la orice dar nu la observarea unei duble Burnham pe cerul acela de patinoar ! :shock:  :shock:  :shock: 

- La 59 And, adica STF 222, am fost de acord cu evaluarea stelelor la magnitudinile de 6mv si 7mv a lui Olcott. Dar el vorbeste despre primara galbena si companion albastru acolo unde eu am vazut doua stele albe. Stelle Doppie sustine varianta mea, cu primara alb-albastra si companionul alb. Spre Sud se vede o steluta mult mai slaba ca B, la peste patru minute distanta, dand impresia unei triple,la mariri mici. E doar o impresie ...

- Daca pui 56 And la marginea campului, spre Est de aceasta se vede roiul deschis NGC 752. Este un roi deschis, rarefiat dar totusi aspectuos. La 36x, NGC 752 ocupa in ascensia dreapta intreg campul de 70 minute al ocularului zoom 21mm. In declinatie insa roiul mi s-a parut aplatizat in raport de 1/2 sau chiar 1/3. La 75x, am numarat in jur de 35 de stele in acest roi.
La mijlocul bordului sudic se vede o tripla larga iar la Vest si in coltul nord-vestic se vad cate o dubla cu separatie ceva mai mare, dar comparabila, cu 59 And. 
Le-am indentificat pe o imagine DSS2 in Aladin Lite, vezi atasamentul. Hu ar iu ? 


- mu And adica HJ 1057 este o dubla dificila '' de dificila''. Langa primara alba am vazut un companion teribil de slab luminos. A trebuit sa cotrobai dupa el la 150x cu TMB Planetary 5mm. L-am zarit, undeva la Est de primara, abia cand pacla si-a luat o pauza de fumat. Stiind unde este si cum arata, am reusit sa-l zaresc, rezolvat dar fara separatie, ci cu ocularul zoom, la 107x. 
Va trebui sa revin la aceasta stea si ''sa fac ordine'' pe un cer mai prietenos deoarece ... nu stiu cu cine am avut onoarea. Mu And are trei companioni dintre care cel mai luminos este de magnitudinea 11 iar cel mai slab de 12,8. Ramane nebifat.

- Gamma And/ Almach/ STF 205 e cam fara comentarii ! Superba stea dubla, cu primara galben-auriu stralucitor si cu companionul albastru-azuriu. 

Am rezolvat spre placerea mea Castor, Lambda Ori ca dubla, Sigma Ori ca tripla si am vazut roiul M35 desangvinat de stele de catre Luna Vampira.
Se facuse frig tare. Am mai aruncat o privire spre Jupiter care prezenta patru benzi si toti patru sateliti galileeni. Si stop !