-----------------------------------
Mircea Pteancu
19 Noi 2024 12:52


-----------------------------------
Luni 18 Noiembrie a.c. am continuat proiectul de reobservare ISWATIT in Andromeda, pag. 40-41.

* Am avut un pic de furca, la inceput, cu adaptarea incalzitoarelor pe cautatorul RACI 8x50mm, dedicat reflectorului ''Ratusca cea urata''. Acest telescop a fost anume construit pentru observatii publice si de aceea ocularul este pe partea dreapta, ca pentru cei la care ochiul stang este cel dominant. Aceasta a impus un cautator dedicat.
Am centrat cautatoarele pe Gama And, pe care apoi am rezolvat-o. Telescopul era pregatit. Cerul insa nu, era foarte paclos, cu nori pasageri si iluminat de Luna.

- La mu And am inregistrat un nou esec, banuiesc ca din cauza nebulozitatii.

- STF 79, o dubla slab luminoasa, stele albe, usoara inegalitate de luminozitate, separatie standard.

- Pi And ... ei bine, azi am aflat ca ''am fost tradus'' deoarece presupusa Pi And a fost de fapt steleleD HIP 1657 si dubla AC 1. Zona parea a fi cea potrivita, langa Alfa And iar HIP 1657 este oranj cu IC= 1,67,potrivindu-se cu descrierea lui Olcott. Doar separatia este mult mai mare, fiind deja larg  rezolvata de cautator. Din curiozitate, am marit grosismentul ''et voila'', asa-zisul companion s-a rezolvat intr-o dubla foarte sexy cu separatia de 1,8''. Aceasta este AC 1 , dubla descoperita de Alvan Clark in 1859.

* A trebuit sa mut satra observationala in Perseu deoarece Andromeda a fost inundata de nori.
Am continuat deci ISWATIT la pagina 62-63/ PERSEUS.

- Am inceput cu Eta Per, o dubla usor rezolvata cu lunetele de 60mm dar care in reflectorul de 125mm prezinta asterisme stelare foarte interesante. Si de fapt este o stea multipla.

- Epsilon Per / STF 471 are o separatie egala cu cea a lui AC 1 dar este mult, mult mai greu de rezolvat. Are o diferenta naucitoare de sase clase intre magnitudinile stelelor AB.

- Am mai rezolvat si separat in Perseu  dublele STF 331, STF 552, STF 533 si 57 Per alias SHJ 44. Toate acestea sunt duble fizice sau optice fara caracteristici deosebite, nu am notat detaliile privitoare la ele.

- Esec la Zeta Per si Omicron Per, de revenit pe un cer senin iar pe STF 369, pur si simplu nu am reusit sa o gasesc ... :oops:  :oops:  :oops: 

- Aseara a fost a treia observatie la care am folosit incalzitoarele care s-au deovedit foarte utile. Multumesc inca odata lui Cristian si lui Armand.
O alta noutate a fost aceea ca am folosit manusi, le dadeam jos doar cand trebuia sa schimb ocularele sau sa caut in carte.

- Am avut cam multe esecuri la ultimele doua observatii dar - sa vezi tupeu - nu-mi asum raspunderea pentru ele. Este singurul lucru care poate fi invatat de la clasa noastra politica.

Mircea