-----------------------------------
iulian90
27 Noi 2024 01:04


-----------------------------------
Buna seara tuturor. 

In ultimul timp vremea si-a cam facut de cap cu innorari si ploi, insa am prins doua seri cu cer cristal ,fara Luna , pe 23 noiembrie si aseara pe 25 noimebrie, in care am iesit cu telescopul Gigant 245mm. In plus m-am ocupat si de astrofoto. 

Pe 23 noimebrie am observat urmatoarele obiecte ceresti: 

Roiurile deschise M 103, NGC 663 din Cassiopeia, apoi mi-am indreptat atentia spre zona constelatiilor Lepus, Eridanus si partea sudica a Orion unde am observat  : steaua carbonica R Lep, care avea o nuanta clar rosiatica, iar magnitudinea am evaluat-o pe la 9.8, fiind cu 4 grade mai slaba decat una din stelele din apropiere, cu mag. de 9 dar cu un grad mai stralucitoare fata de o alta stea de mag. 10 tot din apropiere. 
Am mai incercat sa observ roiul globular M 79 dar crengile copacilor nu-mi permitea, obturand zona in care se afla roiul, asa ca am renuntat (trebuia sa mut telescopul in alta parte si e dificil de mutat fiind greu), mi-am indreptat atentia spre nebuloasa NGC1788/Cosmic Bat din Orion ,langa granita cu constelatia Eridanus (la N de steaua Cursa/ Beta Eri). Nebuloasa se vedea greu, doar centrul era vizibil , destul de mic, langa o stea de magnitudine mare (peste 10). 
Apoi am trecut mult mai sus si m-am oprit la roiul NGC 2264/Christmas Tree, care se vedea tare fain, drept si perfect vertical in ocularul de 40mm la ora 23 si ceva (pozitia perfect verticala se datoreaza si telescopului care avand ocularul inclinat la vreo 30 grade a realizat "corectia" de pozitie a roiului), avand in partea de jos steaua 15 Mon.
Nu departe de acest roi minunat  am dat de nebuloasa Hubble Variable / NGC 2261 care se vedea relativ bine, de forma cometara, cu o stea in varf. 
Apoi am trecut la nebuloasele M 42-M 43 din Orion. Cel putin M 42 prin filtrul UHC si ocularul de 40mm se vedea super, in partea estica se vedea acea mustata curbata spre sud iar in partea vestica nebuloasa se vedea mai difuza, dar am zarit si una din formatiunile cu aspect de "valuri" din acea parte a nebuloasei (incadrata cu rosu in imaginea de mai jos, facuta in urma cu ceva timp, cu camera ASI178 prin telescopul SW 130mm), destul de greu, aproape la limita. In partea de nord a nebuloasei se zarea zona cea mai luminoasa cu Trapezul, insa seeing-ul nu prea prietenos nu mi-a permis sa observ componentele E si F ale Trapezului.

Aseara in schimb seeing-ul a fost mult mai bun decat pe 23 noiembrie asa ca observatiile le-am inceput cu cateva stele duble si multiple la grosismentul de 643x (ocularul TS UWA 4mm + barlow 2x) printre care: 

-118 Tauri, aproximativ intre stelele Beta si Zeta Tauri. Foarte usor de splitat, cu spatiu generos intre componente.

-7 Tauri, la cateva grade spre est de Pleiade. Usor de splitat, desi cu componente foarte apropiate intre ele, cu spatiu negru subtire. 

-31 Tauri, la 6 grade spre S-W de Lambda Tauri si la 2 grade spre W de steaua Nu Tauri. Este relativ usor de splitat, dar cu componente si mai apropioate intre ele decat la steaua 7 Tau.

-52 Orionis, usor de splitat, cu componente foarte apropiate intre ele.

-Lambda Orionis, componentele A-B foarte usor de splitat iar spre S de steaua principala am mai zarit inca o componenta slab luminoasa la o distanta mult mai mare decat cea dintre componentele A-B, fiind vorba de componenta C, insa Lambda Ori mai are si alte componente care le voi cauta data viitoare, sigur le-am zarit aseara prin preajma dar nu am bagat de seama decat de componeta C, ramane de vazut data viitoare cand voi mai prinde senin. 

-Sigma Orionis. La aceasta stea am observat 4 componente, AB ca o singura stea, C, D si E. C-ul se vedea slab luminos spre S-W de componenta AB, D-ul mai stralucitor spre E cu aproximatie si E-ul cam la fel de stralucitor ca si D , dar spre N-E de componenta AB. 
Nu departe de aceste componente se mai zarea si steaua tripla STF 761, cu cele trei componente ale sale, din care doua apropiate intre ele ,B si C si departate fata de componenta A spre S-W aprox. si am impresia ca am zarit si componenta D, caci nu departe de A am mai zarit o stea slab luminoasa, mult mai slaba decat primele trei componente si la o distanta de doua ori mai mica decat componentele B si C dar sub un unghi PA diferit, spre V-N-V de componenta A.

-Eta Orionis. Foarte usor de splitat. 

-14 Orionis, aproximativ la jumatatea distantei dintre stelele Bellatrix (Gamma Ori) si Al Taj IV (Pi1 Ori). Este usor de splitat insa cu componente foarte apropiate intre ele. 

-32 Orionis. Usor de splitat, cu componente apropiate intre ele ,asimetrica. 

-STF 652 Ori,aproximativ intre stelele Mintaka (Delta Ori) si Al Taj V (Pi6 Ori). Se spliteaza usor, avand 
componente apropiate intre ele,  fiind asimetrica.

-STF 644 Aur (din constelatia Auriga), la 4 grade spre S-S-E de stelele Eta si Zeta Aur. Este usor de splitat, avand componente apropiate intre ele si de luminozitati apropiate insa am observat o particularitate la aceasta stea : componetele au culori vizibil diferite; una este de culoare galbena, cealalta de culoare alba. 

Apoi am trecut si la obiecte de cer profund si am inceput cu nebuloasa M 42 la care m-a concentrat pe Trapez si la care am zarit cu usurinta componentele E si F la grosismentele de 286x (ocular TS 9mm + barlow 2x) si 643x ( ocular TS UWA 4mm + barlow 2x), gratie seeing-ului mult mai bun aseara decat pe 23 noiembrie.
Mai sus de M 42 si vede relativ bine si M 43 iar si mai sus nebuloasa The Running Man se vedea la limita in jurul celor trei stele mai luminoase din preajma. 
Am mai observat si nebuloasa de reflexie NGC 2023 in jurul stelei HIP 26816 de 7,8 magnitudini, nu departe de steaua Alnitak, la numai jumatate de grad spre S.
Am trecut la observarea de roiuri deschise, precum NGC 1662 din Orion, la care am zarit 13 stele din care 8 mai stralucitoare (4 dispuse in romb), NGC 1807 din Taurus, la care am vazut pana la 16 stele din care 10 mai luminoase (si o dubla cu separatie mare in centrul roiului), NGC 1817 mai mare decat precedentul, nu departe de el , in constelatia Taurus, are peste 20 de stele dar numai 4 sunt mai stralucitoare, restul sunt slab luminoase si dispersate.
Am mai zarit si giganticul Cr 65 care nu a incaput in intregime nici la 32x cu ocularul de 40mm fara barlow, numai in binoclul 10x50 sau in cautatorul telescopului s-a vazut intreg acest roi. Contine peste 10 stele mai stralucitoare plus multe altele mai slab luminoase. 
Apoi am mai observat si roiul NGC 2169, poreclit si Roiul 37 din constelatia Orion. Are cam 16 stele in total din care 10 in "cifra 3", cea mai stralucitoare din ele este si dubla cu componente apropiate intre ele , plus inca trei mai stralucitoare, restul de 6 sunt mai slabe si vreo 6 stele in "cifra 7"  din care numai trei mai stralucitoare, celelalte trei sunt slab luminoase.

Cam acestea au fot obiectele observate in cele doua seri. De azi insa vremea a intors foaia, urmand o saptamana plina de nori.