-----------------------------------
iulian90
15 Dec 2024 00:27


-----------------------------------
Buna seara tuturor. 

Astazi am prins cer senin in prima partea zilei si am profitat de ocazie scotand spectroheliograful la Soare si facand cateva scanari in benzile H-alpha ,H-beta si He. 

Mai jos prezint cateva imagini cu discul solar in H-beta dar si varianta Doppler atat la H-alpha cat si la H-beta. Rezultatul in H-alpha normal este prezentat in topicul potrivit (Soarele azi in H-alpha).
Ceea ce se remearca pe discul solar este un filament in partea sud-vestica dar si o regiune activa destul de luminoasa in emisfera sudica aproape de meridianul discului, precum si niste protuberante , in special pe limbul vestic cateva protuberante mai mari (vizibile mai ales in H-alpha).

Imaginile in He au fost afectate de trecerea norilor (desi a fost senin tot s-au mai format nori cirrus in dreptul soarelui) dar si de obstructia temporara a crengilor unui copac din curte, ce a lasat un fel de umbra difuza pe o parte din discul solar si ramane sa vad cum le voi procesa, sa scot acea umbra si sa uniformizez discul. Din pricina acelei umbre softul SHG nu face nici extragerea cum trebuie, linia de scanare a curbat-o in fel si chip, numai dreapta sau macar curba simetrica nu e si la extragere softul scanaeaza numai o jumatate din discul solar pe linia He si restul il scaneaza in afara liniei He. 
Dupa amiaza a adus un front noros care a acoeperit treptat tot cerul asa ca m-am multumit cu ce am reusit sa fac.  :)