-----------------------------------
iulian90
15 Dec 2024 01:58


-----------------------------------
Revin cu noutati in privinta nebuloasei M 42. :)

Aseara a fost senin pana dupa ora 23, asa ca am profitat si am scos telescopul Gigant 245/1286mm dar si telescopul SW de 130/900mm afara. Am asteptat sa mai urce constelatia Orion, am pus setupul format din telescopul SW de 130m mai camera ASI178MM sa pozeze nebuloasa M 42, m-am pus si eu pe observat cu Gigantul de 245mm aceasta nebuloasa. De mentionat faptul ca era si Luna destul de stralucitoare prezenta pe cer.

Am obtinut o imagine buna cu zona centrala a nebuloasei si Trapezul , imagine ce poate servi mai bine ca harta cu reperele din nebuloasa decat imaginea facuta Hubble , care e facuta cu niste filtre speciale (Ha, OIII, LRGB) care nu prea scoate in evidenta stelele slab luminoase ci mai mult nebuloasa, pe cand imaginea facuta de mine este in lumina alba nefiltrata si aduce mai mult cu ceea ce se vede vizual, dovada fiind faptul ca am indentificat mai multe stele in imaginea mea cu ajutorul hartii din cartea lui Holden, decat in cazul imaginii Hubble cu M 42, dar si cateva parti din nebuloasa pe care le-am indentificat mai usor.

Vizual am reusit sa indentific o mica parte din stelele notate in harta lui Holden si anume 619, 624 ,628 si 640 (notate pe harta lui Holden dar si pe harta intocmita de mine) care sunt defapt stelele din Trapez (am zarit usor si componentele E si F ), 685, 708 si 741 care sunt celelalte trei stele stralucitore de langa Trapez, apoi 724 si cu greu 709, care se afla in apropierea stelelor 741 si 708 (spre S de acestea), stelele 635 si 669 spre N de Trapez, si apropierea lor spre N alte doua stele apropiate intre ele, 652 si 657. 
La S-W de zona cea mai luminoasa din nebuloasa M 42 am mai zarit stelele 528 si 558, iar spre W steaua 524. Spre S de zona luminoasa din nebuloasa am mai zarit si steaua 573.

Dintre partile nebuloasei am reusit sa deslusesc zona intunecata Pons Schoteri care se termina in apropoiere de Trapez, zona intunecata Occiput din partea sudica a zonei luminoase a nebuloasei M 42, am mai zarit si Frons marginea estica a zonei luminoase si Rostrum, extremitatea estica a acestei zone si banuiesc ca ca si Spitze , portiunea slab luminoasa care se extinde din zona luminoasa  pe la N de Pons Schoteri. 
Evident ca pe un cer bun fara Luna as putea indentifica mai multe din aceste portiuni ale nebuloasei M 42, insa harta acopera numai portiunea centrala a nebuloasei. 
Mai zarisem odata o zona filamentara slab luminoasa, dar din afara ariei acoperite de harta lui Holden, cu Gigantul si filtru UHC, undeva la S-SW de zona centrala a nebuloasei, ramane sa mai incerc odata sa o observ cand mai am ocazia.