-----------------------------------
Mircea Pteancu
16 Dec 2024 16:48


-----------------------------------
Nu mi s-au '' aliniat planetele '' pentru observatii din 18 Noiembrie. Au fost cateva ''accese'' scurte de cer senin dar nu am reusit sa le fructific. Vremea potrivnica a fost cauza principala. Abia Vineri 13/ 14 Decembrie, dupa miezul noptii, am reusit sa revin sub cerul instelat dar si atunci pauza dintre nori a durat mai putin de o ora. Cerul a fost partial senin dar incarcat de pacla si in timpul observatiei.
Vazand ca situatia nu este promitatoare, nu m-am obosit sa scot la observatii vreun telescop ci am preferat sa folosesc binoclul Swarovski Habicht 7x42mm. 

Observatii:

- imediat ce am inceput observatia, intre 0:15 si 0:20, am vazut cu ochii liberi patru meteori care pareau sa aiba radiantul in constelatia Gemenii

- In M44, invizibila cu ochiul liber, am numarat 11 stele intr-un roi foarte palid, timorat de excesele de lumina ale Lunii

- In Orion am vazut perechile de stele Theta 1- Theta 2 si 42 Ori -45 Ori

- In jurul stelei Theta 1 Ori se zarea nebulozitatea lui M42 dar foarte mica si slab luminoasa

- Dubla STT 747 a fost rezolvata in forma de cifra ''8'' dar nu separata

- Roiul Collinder 70 aproape ca nu se vedea, abia am reusit sa identific sase, sapte stele, inclusiv cele din asterismul aratos altadata, in forma de '' S '' - acum fara forma

- In roiul Cr 69 am numarat cinci stele

- Roiul Collinder 65 a adus in schimb o surpriza placuta, am numarat 11 stele, printre care giganta rosie 119 Tau/ Ruby Star, foarte neglijata de catre amatorii de astronomie. 
Intr-o scrisoare catre editorul revistei Journal of British Astronomical Association , publicata in numarul din 9 Februarie 2009, Abdul Ahad demonstreaza ca steaua 119 Tauri este a doua ca intensitate a culorii rosii intre stelele vizibile cu ochiul liber. Intradevar, cu un indice de culoare CI = 2,07 , 119 Tau se afla intre Miu Cep/ Garnet Star cu CI = 2,25 si Betelgeus cu CI= 1,85.
Datorita luminii Lunii si a poluarii luminoase ( deteriorarea vazului datorita varstei binevoiesc sa o neglijez cu cochetarie ), 119 Tau nu se vedea cu ochiul liber dar se vedea excelent in binoclul 7x.
Va indemn sa observati aceasta stea care este un adevarat ''star'' al cerului de  iarna !

- In NGC 1981/ '' Roiul Crocodilul'' am numarat doar patru stele, adica picioarele din spate si ''vertebra'' dintre picioarele din fata, considerand ca animalu' priveste spre Rasarit

- Marte, ca o stea rosiatica foarte luminoasa este acum un bun reper pentru gasirea roiului M44 deoarece se afla la NV de acesta. Profitati de ocazie, stim din vremea lui Tycho Brahe ca Marte se deplaseaza repede pe cer.

- La Jupiter se vedea discul minuscul, cu doi sateliti galileeni la Est si unul la Vest.

- A mai observat doar Luna, aflata la o raza selenara distanta spre Est de Pleiadele sarace in stele dar care, impreuna, alcatuiesc intotdeauna un remarcabil peisaj ceresc pitoresc. Adica foarte potrivit pentru a fi desenat - ceea ce am facut, pictarea o las in seama celor talentati.

Cer bi-senin, Mircea

-