-----------------------------------
Mircea Pteancu
22 Dec 2024 00:30


-----------------------------------
Dupa primele doua saptamani bacoviene din Decembrie, intrasem in sevraj si ma temeam ca-mi pierd ''cinstea si onoarea'' de observator. Ei bine, pot sa rasuflu usurat, am reusit pana acum sa tezaurizez  cinci observatii pentru luna curenta. 
A cincea observatie - sper sa nu fie ultima pe aceasta luna - a avut loc in seara acestei zile de Sambata 21 Decembrie a.c.. Instrumentul folosit a fost telescopul Maksutov ETX 90mm F/ 13.9 cu maririle de 50x/ Plossl Sirius 25mm + 42x - 125x/ ocularul zoom Svbony model 170: 30mm - 10mm.

Am inceput seara de observatii cu o chermeza planetara. Era inca crepuscul dar pe cer se vedeau, la mica inaltime, Venus la Vest si Jupiter la Est. Cerul a ramas partial acoperit de nori pe toata durata observatiei.

Venus: a prezentat un terminator usor convex. Am apreciat o faza de 56% - 58% pentru ora 16:20 UTC. Am apreciat in felul urmator: 50% pentru jumatatea iluminata + 1/8 din raza discului venusian pentru sageata convexitatii, adica 50/8. De aici a rezultat faza estimata la 56% - 58%. Daaar ce dezamagire pe capul meu, Stellarium asta ma troleaza tot timpul si indica valori diferite de ale mele. In acest caz , de pilda, indica o faza de 60% ...  :oops: 
Observarea lui Venus a avut loc in modul direct, cu ocularul in portocularului telescopului, fara diagonala.

Saturn: se vedea deja cu ochiul liber la Vest de meridian, cand am terminat cu ochiadele spre Afrodita.
Am vazut, la 125x si prin diagonala, discul aplatizat, inelul de forma aproape filiforma, umbra inelului in jumatatea superioara a emisferei nordice si Titan la Est, la aproximativ 1,5x diametrul inelului.

Jupiter: a prezentat, in ordinea descrescatoare a intensitatii, NEB, SEB, NTB si intunecarea spre Polul Sud. Spre Vest de planeta se vedeau trei sateliti galileeni si unul spre Est. Din Stellarium am aflat ca solitarul de la Est era Ganymede iar cei trei muschetari de la Vest, in ordinea departarii de planeta erau Io, Europa si Callisto.
Am dat note luminozitilor satelitilor si anume, de la Est spre Vest, i-am notat  1-2-3-4. Satelitul de la Est fiind 1, adica cel mai luminos iar cei de la Vest, aliniati in sir magaresc, tot mai slab luminosi, adica 2-3-4. Ei bine, vad ca totusi Stellarium imi mai si da dreptate, uneori.  

Am schitat cele trei planete, ca nu au fost multe de desenat.

Alte observatii:

- In Auriga am rezolvat 14 Aur ( care-i inclus si in ISWATIT ) dar numai AC, deci ca dubla cu separatia de 14,3''. B, cu separatia de 9'' nu a fost vizibil.

- La fel am patit si cu Theta Aur care a fost rezolvata ca dubla AB cu separatia de 4,2''. C nu a fost vizibil.

- La ETX nu am si RDF si cautator optic si de aceea ma descurc mai greu cu acest instrument. Am avut indoieli dar mi-am incercat norocul, daca tot incepusem sa observ in Auriga. Si bine am facut !
Am reusit sa observ cele trei roiuri aurigane. Cel mai slab vizibil a fost M37 dar acesta a fost, in mod paradoxal si cel mai bogat in stele. Am numarat in acest roi cel putin 25 -28 de stele. M37 este un roi fascinant.
Urmatorul a fost M38 unde s-a vazut foarte bine forma de X , sau de fluture si unde am numarat vreo 20 de stele.
M36 a fost cel mai luminos dar si cel mai rarefiat, am numarat 15 stele iar dubla STF 737 din centru, cu separatie de 11'' a fost rezolvata.

- STF 742 cu separatie de 4,1'' a fost bine rezolvata dar M1 nu a fost vizibila. Noa, doar am incercat ...

- M42 si M43 au fost vizibile dar  foarte decolorate fata de imaginile cu care sunt rasfatat de dobsoniene.

- In Trapezium am vazut patru stele, B fiind slab luminoasa.

- Am rezolvat apoi ca duble doua stele care sunt de fapt triple: Lamba Ori si Zeta Ori. Constelatia Orion era inca la joasa inaltime si de aceea la Zeta Ori am vazut companionul B asa de parca cineva se antrena cu el la ping-pong, intre steaua primara si inelul de difractie natal.

- Sigma Ori s-a vazut ca tripla si la fel si STF 761 din acelasi camp vizual.

- ETX a reusit la numai 125x sa rezolve si sa separe Eta Ori / DA 5, separatie 1,8'' si numai sa rezolve cu discuri tangente, splendid vizibile pe 32 Ori cu separatie de 1,3''. Ce sa-si mai doreasca fericitul posesor de telescop mic ?!

- Pai, ce altceva decat sa revada M35, bogat in stele, Castor ca tripla si NGC 2169/ Roiul ''37'' in care STF 848 cu separatie de 2,6'' a fost rezolvata la 125x.

- Picioarele au inceput sa-mi inghete asa ca m-am lasat dezamagit de M45 care, asa cum m-am asteptat, nu a incaput in campul vizual. Un lucru e sigur ... ''nu le poti avea pe toate''. 

Dar lucrurile nu s-au terminat aici. Astronomia asta in multe belele te poate baga ! 
Am confectionat parasolarul lui ETX dintr-o bucata de teava PVC de 110mm. Care, din intamplare, se potriveste pe diametrul exterior al tubului ca o manusa. Ba chiar, se potriveste prea bine. Din cauza frigului, parasolarul s-a gripat pe tub. Am zis ca rezolv inauntru, la caldurica. Si am rezolvat. Dar a trebuit sa sprijin telescopul cumva si l-am pus pe masa de bucatarie. Pe scurt, am gaurit fata de masa acum, inainte de Craciun. Astept furtuna ! Daca vedeti ca nu va urez ''sarbatori fericite'' inseamna ca nu am putut sa iau cu mine PC-ul pe covorasul de la intrare. 

Cer senin, Mircea