-----------------------------------
Super Mario
22 Dec 2024 02:07


-----------------------------------
Zilele trecute am avut ocazia sa testez Skywatcher Evostar 90/900 mm langa un ED 102/714 mm si acromatul meu de 70/700 mm. Deoarece cerul a fost innorat am fost obligat sa observ un bloc aflat la 400 metrii distanta. Am fost placut surprins de greutatea relativ mica a SW 90/900 mm, cu tot cu inelele de metal si sina avea exact 2.2 kg. Lungime 90 cm fara diagonala. 
Performanta optica o descriu pe trei categorii:
1. Luminozitate
La capitolul asta ED-ul de 102 mm a iesit bineinteles pe primul loc urmat la mica distanta de SW 90/900 mm. Micutul acromat 70/700 mm avea o luminozitate semnificativ mai scazuta decat SW 90/900 mm. Teoretic refractorul de 102 mm capteaza cu 28% mai multa lumina decat cel de 90 mm iar cel de 90 mm cu 65% mai multa lumina decat ala de 70 mm. Exact asa mi s-a si parut ca a si fost in practica. Diferenta de luminozitate intre 102 si 90 mm a fost mult mai mica decat intre 90 si 70 mm.
2. Aberatie cromatica
Micutul acromat 70/700 mm a aratat cea mai curata imagine, milimetric mai buna decat ED-ul de 102 mm. SW 90/900 mm din pacate prezinta clar mai multa aberatie cromatica decat celelalte doua refractoare, in special la peste 100x magnificatie. Asta dupa cum am scris si mai sus, uitandu-ma la un bloc la 400 metrii distanta (nu la Luna sau planete). Mare pacat totusi ca nu le-am putut testa pe Luna sau planete. Is convins ca la Luna, Jupiter si Venus situatia ar fi fost la fel dar la restul planetelor si la DSO, aberatia cromatica ar fi fost cu siguranta de nesesizat si la SW 90/900. In ce masura ar fi deranjat sau nu aberatia cromatica cu SW 90/900 la Luna, Jupiter si Venus nu imi pot da seama dar pe timpul zilei la peste 100x pt mine personal era deja deranjant. La 152x cu ocular 6 mm chiar ma enerva.
3. Rezolutie / Detalii
Si la capitolul asta ED-ul de 102 mm le intrece lejer pe celelalte doua refractoare. La aceasi magnificatie ma asteptam sa vad mai multe detalii cu SW 90/900 mm decat cu acromatul 70/700 mm dar culmea, nu a fost asa, ambele arata practic la fel de multe detalii. Oricat m-am chinuit sa vad o diferenta de sharpness / claritate / detalii, nu am reusit, ce vedeam pe SW 90/900 mm vedeam si pe acromatul 70/700 mm dar cu luminozitate clar mai scazuta. Aici trebuie sa spun ca am fost dezamagit de SW 90/900 mm. 
Per total am ramas cu sentimente amestecate despre SW 90/900 mm, pe de-o parte luminozitate buna mult peste cea a micutului acromat 70/700 mm, pe de alta parte dezamagire la capitolele aberatie cromatica si rezolutie / detalii / sharpness. Ma gandesc totusi ca probabil mi-ar fi facut o impresie mai buna daca il testam la Luna, planete si DSO decat asa pe timp de zi.